7.2 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialCroaţia - Paradisul pe Pământ în viziunea lui George Bernard Shaw

Croaţia – Paradisul pe Pământ în viziunea lui George Bernard Shaw

Cu un litoral superb şi cu cele peste 1.100 de insule, Croaţia este una dintre destinaţiile estivale de top ale Europei. Dar, Croaţia este mult mai mult decât o simplă destinaţie estivală cu mare şi locuri însorite. Această ţară îmbină perfect peisaje de neuitat, oraşe înconjurate de ziduri de pe vremea romanilor, castele impunătoare, parcuri naţionale superbe şi unele dintre cele mai limpezi ape din Marea Adriatică.

În plus, bucătăria croată – care include feluri de mâncare rafinate pe bază de fructe de mare pe coastă şi trufe în Istria – şi vinurile locale te fac să nu uiţi prea curând o vacanţă în “ţara celor 1.000 de insule”.

Croaţia este o destinaţie potrivită şi pentru amatorii de vacanţe dinamice: aici se pot practica numeroase sporturi, de la ciclism şi volei până la sporturile rafting, caiac-canoe sau scufundări.

Raftingul se poate practica pe râuri precum Cetina, Dobra sau Kupa. Pentru pasionaţii de windsurfing, Korcula, o insulă din apropierea Coastei Dalmate, are o adevărată tradiţie în practicarea acestui sport.

Recifele de corali, peşterile subacvatice, epavele, flora şi fauna marină sunt câteva dintre motivele pentru care turiştii aleg scufundările în Marea Adriatică, începând cu luna mai şi sfârşind cu noiembrie.

Croaţia are peste 80 de locuri unde se fac scufundări, unele dintre ele fiind potrivite pentru profesionişti, altele, pentru toate categoriile pasionaţi de scufundări.

Una dintre epavele care se spune că ar fi printre cele mai frumoase din Marea Adriatică se află în Istria, lângă Rovinj. Nava scufundată datează din 1914, se află la o adâncime între 28 şi 42 de metri şi oferă posibilitatea de a fi explorată în interior.

Topul destinaţiilor croate

Dubrovnik – numit şi “Perla Adriaticii” – este un port la Marea Adriatică în sudul extrem al Croaţiei, fiind una dintre cele mai cunoscute staţiuni turistice ale Croaţiei. Cu locuinţele sale cu acoperişuri roşii care contrastează cu verde-albastruiul al Adriaticii, Dubrovnik a devenit port-drapelul turismului croat.

George Bernard Shaw spunea că “cei care vor să vadă Paradisul pe Pământ trebuie să meargă la Dubrovnik” – fiind, de fapt, locul care se potriveşte perfect pentru coperta unei reviste glossy.

Dubrovnik-ul reprezintă o îmbinare perfecta între istorie şi peisaj natural unic. Din anul 1979 centrul istoric al oraşului Dubrovnik a fost inclus în patrimoniul UNESCO.

Faimosul oceanograf francez Jacques-Yves Cousteau spunea că lumea subacvatică de lângă Dubrovnik este una dintre cele mai frumoase pe care le-a văzut de-a lungul anilor în expediţiile sale.

De vizitat…

Catedrala Dubrovnik – prima catedrală a fost construită între secolele XII-XIV şi a fost distrusă în marele cutremur din 1667. Cea de-a două, cea din zilele noastre, a fost construită în locul său în secolul al XVIII-lea.

Biserica St. Blaise – în stil baroc, construită între anii 1705 şi 1717 de arhitectul veneţian M. Gropeli. În altarul bisericii se află statuia de aur a Sf. Blaise (Sv. Vlaho) – patronul Dubrovnik-ului, ţinând în mână un model al oraşului din secolul XVI.

Columna lui Orlando – se află în centrul pieţei dintre Palatul Sponza şi Biserica St. Blaise. Simbolizează dorinţa de libertate a Republicii Dubrovnik(Libertas).

Bell Tower – 35 de metri înălţime, datând din 1444, a fost dărâmat şi reconstruit în 1928.

Palatul Sponza – reprezintă o combinaţie armonioasă între stilul gotic şi cel renascentist şi este una din puţinele clădiri care au rezistat cutremurului din 1667.

Rector’s Palace – anterior Palatul Consiliului Major, clădirea este acum muzeu dedicat istoriei oraşului.

Zidurile Oraşului – sunt printre cele mai bine întreţinute din Europa. Au protejat independenţa Republiciii Dubrovnik secole la rând. Înconjoară întregul Oraş Vechi şi au 1940 metri lungime şi 25 de metri înălţime.

Cea mai veche farmacie din Europa.

Palatul Ducelui – o colecţie de mobilă din secolele XVII-XIX, uniforme ale ducilor şi consilierilor şi multe alte itemuri sunt expuse în sălile autentice ale palatului.

Zagreb

Oraş central-european, atât că aspect cât şi ca spirit, Zagrebul poartă încă amprenta secolelor petrecute sub dominaţie maghiară şi austriacă.

Un oraş relaxat şi relaxant, cu multă istorie şi cultură, dar şi cu o mulţime de posibilităţi de petrecere a timpului liber într-un mod dinamic.

Oraşul Vechi este cea mai turistică parte a Zagrebului. Unele clădiri au o vechime considerabilă, dat fiind faptul că prima aglomerare urbană a fost atestata aici încă din 1094.

Principală atracţie a Oraşului Vechi este reprezentată de mulţimea străduţelor vechi, luminate cu lămpi cu gaz. Tot aici se găsesc şi cele mai multe muzee ale oraşului, precum şi una dintre cele mai vechi biserici ale Croaţiei: Biserică Sfântul Marcu.

Tot în Oraşul Vechi veţi putea gasi clădirea Parlamentului, Biserica Sfântul Mihail sau Poarta de Piatră, ce datează din secolul al XIII-lea

De vizitat…

Teatrul Naţional Croat – Scena care a găzduit numeroase spectacole teatrale, de balet şi de operă, concepută în acord cu decorul opulent, face din clădirea căreia îi aparţine un sediu ideal pentru intalniri oficiale, recepţii şi evenimente promoţionale care oferă amintiri de neuitat oaspeţilor.

Muzeul arheologic – fondat în 1846, este situat în Palatul Vranyczany-Hafner şi gazduieste circa 460.000 de exponate.

Parcul arheologic Andautonia – in apropierea satului Scitarjevo de lângă Zagreb sunt urmele oraşului român Andautonia, care constuie un punct de atracţie inedit pentru turişti. Andautonia era un centru administrativ, economic, cultural şi religios acum 400 de ani.

Pieţele publice din Zagreb – Strada Praska, situată la baza oraşului Zagreb, duce către o serie de locuri publice atractive, fiecare dintre ele invitând la o plimbare prin obiectivele sale. Piaţa publică Zrinsky deţine un pavilion muzical datând din 1895 şi fântâni şi Muzeul Arheologic de la numărul 17.

Muzeul Croat de Arhitectură – fondat în 1995, acesta conţine 18.000 de articole care povestesc despre istoria arhitecturală a oraşului. Materialul care prezintă perioada dintre secolul XIX şi contemporaneitate este deosebit de valoros.

Muzeul de artă contemporană – muzeul de artă contemporană din Zagreb a fost fondat în anul 1954, cu scopul documentării şi a promovării evenimentelor, stilurilor şi fenomenelor de artă contemporană.

Split

Oraşul Split este considerat de localnici inima coastei Dalmate. Split este al doilea oraş ca mărime din Croaţia, cu aproape 200.000 de locuitori, şi cel mai mare oraş de pe coasta Adriaticii, a cărui istorie începe în antichitate, când coloniştii greci fondau aici prima aşezare.

Split a fost fondat când Împăratul Diocletian a început construcţia unui palat în Golful Aspalathos în partea sudică a peninsulei, în anul 295.

Secole întregi de stăpânire veneţiană şi-au lăsat urme vizibile aici, prin clădirile gotice, renascentiste şi baroce.

De vizitat…

Palatul Diocletian – principala atracţie a oraşului, acesta constituie în prezent locul unde se găsesc cele mai impozante ruine romane din regiune. Construit că o fortăreaţă, el adăpostea apartamentele imperiale, mai multe temple şi un mausoleu. Astăzi Palatul Diocletian face parte dintre monumentele protejate de UNESCO.

Catedrala Sv. Duje – simbol al oraşului şi un superb exemplu de arhitectură religioasă, foarte populară mai ales printre credincioşi.

Muzeul Oraşului – printre cele mai interesante piese se număra un exemplar al statutului oraşului, sigiliul şi monezi emise aici, sculpturi şi chiar câteva manuscrise. De o valoare deosebită este şi colecţia de arme datând din secolele XV – XVIII.

Galeria de Artă – deschis în 1931, are o expoziţie permanentă de sculptură şi pictură din secolul XIV până în prezent, accentul punându-se pe lucrările artiştilor croaţi. Periodic, aici sunt găzduite şi lucrări ale artistlor contemporani, mai ales locali. Printre cele mai importante nume de aici se număra Andrija Aleşi şi Juraj Culinovic, Andrija Medulic, Frederik Benkovic.

 

 

Cele mai citite

Rezultate fotbal: România a pierdut cu 2-3 în fața Columbiei. La EURO 2024 va înfrunta Ucraina

Naţionala de fotbal a României a fost învinsă de reprezentativa Columbiei cu scorul de 3-2 (2-0), loc marţi seara, pe Stadionul Civitas Metropolitano din...

Un judecător i-a impus restricții de comunicare lui Donald Trump

Judecătorul din procesul penal al lui Donald Trump la New York i-a impus marţi restricţii de comunicare, în special în ceea ce priveşte martorii,...

Premiul GDS a fost acordat Comunității Declic

Premiul Grupului pentru Dialog Social(GDS) pe anul 2023 a fost decernat marţi Comunităţii Declic, în cadrul unei ceremonii care s-a desfăşurat la sediul GDS,...
Ultima oră
Pe aceeași temă