Cel mai nou film regizat de Radu Gabrea, "Evrei de vânzare", are premiera vineri, în Capitală

Cel mai nou film regizat de Radu Gabrea, "Evrei de vânzare", va fi prezentat în premieră vineri, la Cinemateca Union din Bucureşti, informează un comunicat remis

Share

Rl online 0 comentarii

16.01.2013 - 11:56
Cel mai nou film regizat de Radu Gabrea, "Evrei de vânzare", va fi prezentat în premieră vineri, la Cinemateca Union din Bucureşti, informează un comunicat remis Mediafax.

Proiecţia de la Cinemateca Union va fi urmată de o discuţie cu regizorul Radu Gabrea.

Filmul poate fi văzut, în Bucureşti, doar la Cinemateca Union.

În 1974, un pasager român cu paşaport diplomatic s-a îmbarcat, pe aeroportul din Zürich, într-un avion cu destinaţia Bucureşti. Zborul a decurs fără evenimente. Însă, odată ajuns la Bucureşti, diplomatul a realizat cu groază că una dintre valize - primită de la o veche cunoştinţă, cu puţin timp înaintea plecării - îi lipsea. Diplomatul era generalul M., şef de divizie la Direcţia Generală de Informaţii Externe, ramura de spionaj a temutei Securităţi. Iar cunoştinţa care îi dăduse valiza era Shaike Dan, consilier de rang înalt al mai multor miniştri israelieni şi unul dintre cei mai respectaţi agenţi ai sistemului de informaţii externe al Israelului. Valiza conţinea un milion de dolari, bani daţi lui M. pentru a permite ca un anumit număr de evrei să emigreze în Israel. Întâlnirea de la Zürich este doar un episod din istoria organizării de către Guvernul român, în timpul anilor postbelici, a unui anumit tip de comerţ cu fiinţe umane, unul dintre cele mai mari din întreg secolul XX: vânzarea evreilor români către Israel.

Considerat unul dintre cei mai importanţi regizori români, Radu Gabrea a debutat cu lungmetrajele "Prea mic pentru un război atât de mare" şi "Dincolo de nisipuri", ambele prezentate la Festivalul de Film de la Cannes. Ca reacţie la îngrădirea activităţii sale din cauza cenzurii comuniste, el a reuşit să plece în Germania, în 1974, unde a realizat în special producţii de televiziune.

În anul 1986 şi-a susţinut teza de doctorat, despre Werner Herzog, la Universitatea Louvain. După întoarcerea lui în România, în 1997, Gabrea a fost numit preşedintele Oficiului Naţional al Cinematografiei. A desfăşurat în continuare o activitate bogată de producător, regizor şi autor. Radu Gabrea predă la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică "I. L. Caragiale" din Bucureşti.

Unul dintre cei mai prolifici regizori români, Gabrea a mai realizat filme precum "Mănuşile roşii" (2010), "Călătoria lui Gruber" (2009), "Cocoşul decapitat" (2008), "România! România! II" (2008), "Struma" (2001), "Rosenemil" (1993).

În 2011, Radu Gabrea a fost decorat cu Crucea de Cavaler a Ordinului pentru Merite al Republicii Germania.

Citește totul despre:

Comentarii