13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialCe au făcut românii de Ziua Naţională

Ce au făcut românii de Ziua Naţională

Ceremonialul militar cu ocazia Zilei Naţionale a României a început ieri în Piaţa Arcului de Triumf, la festivităţi asistând numeroşi oficiali, printre care preşedintele Băsescu şi premierul Ponta. Potrivit estimărilor Jandarmeriei, aproximativ 20.000 de români au participat la eveniment.

La paradă au defilat peste 2.000 de militari din MApN, MAI, SRI şi SPP şi aproximativ 140 de militari din Franţa, Polonia, Turcia şi SUA. Pe sub Arcul de Triumf au trecut şi 200 de mijloace tehnice, iar 35 de aeronave au survolat piaţa.

Festivităţile din Capitală dedicate Zilei Naţionale au început la ora 11.00 cu salutul Drapelului de Luptă şi trecerea în revistă a Gărzii de Onoare, după care Corul Academic “Divina Armonie”, acompaniat de muzicile militare reunite ale Orchestrei Reprezentative a Ministerului Apărării Naţionale şi ale Muzicii Militare a Regimentului 30 Gardă “Mihai Viteazul”, a interpretat Imnul Naţional al României şi, în semn de salut, au fost executate 21 de salve de tun de către bateria de artilerie a Regimentului 30 Gardă, scrie Mediafax.

La eveniment au participat majoritatea personalităţilor politice, de la preşedintele ţării, Traian Băsescu, care a venit însoţit de preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, până la premierul Victor Ponta, preşedintele Senatului, Crin Antonescu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, directorul SRI, George Maior, directorul SIE, Teodor Meleşcanu şi principele Nicolae.

Totodată, aproximativ 2.500 de persoane au vizitat Palatul Parlamentului, de “Ziua Porţilor Deschise”, în primele două ore de la deschiderea programului de vizită, conform estimărilor organizatorilor.

Un alt eveniment important, dedicat zilei naţionale, s-a organizat la Alba Iulia, unde au participat aproximativ 2.000 de români. Acolo, în timpul depunerilor de coroane la statuia lui Mihai Viteazul, reprezentanţii Guvernului şi ai partidelor politice au fost huiduiţi de câteva sute de opozanţi ai proiectului de la Roşia Montană.

Preşedintele ţării, Traian Băsescu, a oferit o recepţie duminică seara, la care premierul Victor Ponta şi preşedintele Senatului, Crin Antonescu au anunţat că nu participă. Premierul Ponta a participat la ceremonia dezvelirii Drapelului Naţional instalat pe frontispiciul Palatului Victoria, iar apoi a vrut să îi salute personal pe românii care au venit să viziteze sediul Guvernului, ale cărui porţi au fost şi ele deschise. Informat că printre cei care vizitează Palatul Victoria sunt şi opozanţi ai proiectului minier Roşia Montană, care ar dori o întrevedere, Ponta a subliniat că 1 Decembrie este o zi în care nu trebuie să se supere nimeni.

Cu familia, de 1 Decembrie

Un sondaj realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES) şi citat de Mediafax indică faptul că 87% din români consideră Ziua Naţională o sărbătoare importantă pentru familia lor. Potrivit cercetării sociologice, 1 Decembrie este sărbătorit, în principal, cu familia sau prietenii (68%), iar aproape o treime susţin că merg la manifestările publice organizate cu această ocazie. Alţi 30% declară că arborează steagul României, iar un sfert pleacă în excursii.

Cele mai citite

Dan Podaru candidează din partea PER la funcția de primar al sectorului 1

Fostul consilier local Dan Podaru va fi candidatul Partidului Ecologist Român pentru funcția de primar al sectorului 1, după ce formațiunea sa politică, Alianța...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Liniile STB care duc la Arena Națională, modificate cu ocazia partidei FCSB – Rapid

În această sâmbătă, liniile 86, 90 și 143 vor funcționa pe trasee temporar modificate, informează Societatea de Transport București (STB). “Cu ocazia organizării meciului de...
Ultima oră
Pe aceeași temă