5.4 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialCand o sa fiu mare, o sa ma fac...

Cand o sa fiu mare, o sa ma fac…

Pe cand aveati 6 ani toata lumea va intreba "Ce vrei sa te faci"? Cantaret?
Fotba­list? Pictor? Poate Testoasele Ninja… Cate din visele dumneavoastra s-au implinit dupa 20 de ani? Nu-i asa ca ati fost exact ca Alex din spectacolul de la Green?

Ana are mere; how do you do; alegorie moarte-nunta; cosinus de alfa, limite care tind la plus infinit. Sunt cateva expresii, cuvinte pe care le-am auzit cu totii la scoala. Dar cati inteleg de fapt ce e aia "alegoria moarte-nunta"? Si cati inteleg, la urma urmei, de ce trebuie sa invete despre asa ceva? Sau ce e aia tangenta? Si, mai ales, la ce foloseste ea? Un excelent moment din spectacolul "L-V: 8 – 16", un moment care dureaza doar un minut (sau poate doua-trei), rezuma problemele unui intreg sistem de invatamant. E doar o insiruire mecanica de clisee. Incetul, cuvintele isi pierd orice sens, asa cum si-l pierd si la scoala, acolo unde, in cele mai multe cazuri, elevul este pus doar sa retina si sa repete niste informatii. Si acele "informatii" raman doar niste cuvinte fara sens atat timp cat nimeni nu da doi bani pe ce a inteles, de fapt, elevul, si nimeni nu ii explica la ce folosesc ele.

Dar "L-V: 8 – 16" nu este un spectacol despre scoala.  Este o adaptare dupa "Cred ca nu m-ati inteles bine" a dramaturgului, regizorului, scenografului, artistului vizual, rebelului Rodrigo Garcia. (A nu se confunda cu regizorul de film Rodrigo Garcia, fiul lui Gabriel Garcia Marquez.) Nascut in Argentina, actualmente locuitor al Madridului, fondator al "Macelariei teatrale" (ca doar era fiu de macelar), Rodrigo Garcia este unul din cei mai cunoscuti, dar si unul din cei mai contestati artisti spanioli.  Intr-un interviu din "Observator Cultural" din 2007, atunci cand artistul a trecut prin Romania cu ocazia premierei cu "Agamemnon" de la Teatrul Metropolis, spunea ca ce vrea el este: "sa zgudui oamenii, sa-i deranjez, sa-i provoc". Si "zguduitul" s-a lasat deseori cu proteste sau chiar descinderi ale Politiei la spectacolele sale. Una din cele mai recente creatii "Accidens.

 

Sa ucizi ca sa mananci", in care un homar este luat din acvariu si mancat in fata spectatorilor, a stat la baza unor proteste, conflicte si articole in tabloide din Marea Britanie, Italia sau, mai recent, Polonia.
Cu "L-V: 8 – 16" de la Green Hours,  Ioana Paun este la a doua montare dupa Rodrigo Garcia. (Prima fusese examenul sau de licenta "Made in China", o adaptare dupa "Agamemnon", montat la decedatul teatru Desant).  
Nu povestea este interesanta in spectacolul de la Green Hours. Pana la urma orice copil zice la 6 ani ca vrea sa fie cantaret sau Testoasele Ninja si ajunge la 24 de ani un amarat de functionar cu rate la banca si fara curajul de a spune ce gandeste. Interesante sunt mai ales perspectivele pe care le aduce Garcia asupra diferitelor varste la care este prezentat personajul sau: 6, 7, 24 de ani.

(De pilda, s-a gandit vreodata vreun parinte ca odraslei lui ii poate fi mila de poneiul pe care este fotografiat?). Insa, mai ales, foarte interesant  in "L-V: 8 – 16" este amuzant Lari Giorgescu, care reuseste foarte bine sa redea specificul fiecarei varste. Si mai mult decat interesant e intreg spectacolul: un one man show forte, ce "da de gandit" celor care au chef. Cine nu, ramane macar cu distractia. Si asta e mare lucru.

Rodrigo Garcia este una din cele mai cunoscute voci care lupta impotriva uniformizarii.

L-V: 8 – 16

Durata: 45 min.  
Adaptare dupa "Cred ca nu m-ati inteles bine" de Rodrigo Garcia. Regia: Ioana Paun. Cu: Lari Giorgescu.
Teatrul Luni de la Green Hours (Calea Victoriei, nr. 120, tel. 0788.452.485).
Se solicita o consumatie: 12 lei.

Cele mai citite

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă