Arhiva de arhitectură: De la boltă, prin galantar, la vitrină, 2 noiembrie, ora 18:30

Prezentarea „Arhiva de arhitectură: De la boltă, prin galantar, la vitrină” îşi propune o scurtă privire a evoluţiei manierei de a face comerţ în Bucureşti sub aspectul relaţiei dintre comerciant şi spaţiul public. Istoricii consacraţi ai capitalei constată că nu avem prea multe informaţii despre construcţiile în care se petrecea actul comercial din vremuri medievale şi până târziu, atunci când apune perioada de glorie a hanurilor, cumva precursoarele mall-urilor de azi. Perioada de după ragulamentele organice începe să producă informaţii mai clare, acestea fiind cuprinse în texte de regulament municipal, în gravuri dar şi în primele fotografii ale oraşului. Prin urmare, epoca poate fi deja ilustrată şi comentată astfel că putem înţelege mai departe saltul estetic şi tehnic care caracterizează imaginea comerţului bucureştean din ultima parte a secolului al XIX-lea. În această epocă este importantă abandonarea treptată a structurii portante din cărămidă pe măsură ce metalul a permis vitrine mai spectaculoase prin folosirea coloanelor decorative din fontă, a grinzilor metalice, multe adaptate din şinele de cale ferată ale reţelei în plină expansiune.

Share

COMUNICAT DE PRESA 0 comentarii

Actualizat: 30.10.2017 - 16:54

Conferința „Arhiva de arhitectură: De la boltă, prin galantar, la vitrină” va avea loc  joi, 2 noiembrie, ora 18:30, la Elite Art Gallery, Piața Națiunile Unite, nr. 3-5.
Prezintă: dr. arh. Adrian Crăciunescu, lector la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu din Bucureşti, Departamentul de Istoria şi Teoria Arhitecturii & Conservarea Patrimoniului, specialist atestat de către Ministerul Culturii și istoric de artă dr. Oana Marinache, coordonator proiect, Asociația Istoria Artei

Prezentarea îşi propune o scurtă privire a evoluţiei manierei de a face comerţ în Bucureşti sub aspectul relaţiei dintre comerciant şi spaţiul public. Istoricii consacraţi ai capitalei constată că nu avem prea multe informaţii despre construcţiile în care se petrecea actul comercial din vremuri medievale şi până târziu, atunci când apune perioada de glorie a hanurilor, cumva precursoarele mall-urilor de azi. 

Perioada de după ragulamentele organice începe să producă informaţii mai clare, acestea fiind cuprinse în texte de regulament municipal, în gravuri dar şi în primele fotografii ale oraşului. Prin urmare, epoca poate fi deja ilustrată şi comentată astfel că putem înţelege mai departe saltul estetic şi tehnic care caracterizează imaginea comerţului bucureştean din ultima parte a secolului al XIX-lea. În această epocă este importantă abandonarea treptată a structurii portante din cărămidă pe măsură ce metalul a permis vitrine mai spectaculoase prin folosirea coloanelor decorative din fontă, a grinzilor metalice, multe adaptate din şinele de cale ferată ale reţelei în plină expansiune. 

Nu în ultimul rând, rulourile metalice au fost o emblemă a spaţiului public comercial până târziu, chiar în anii de după 1990, când au început să dispară înr-un ritm care a făcut ca astăzi să le privim ca pe nişte rarităţi preţioase. Ce s-a întâmplat cu toate aceste faţade în ultimii 20 de ani? Imagini fotografice au păstrat măcar în memorie ceea ce caracteriza cândva centrul istoric al capitalei. Despre viitorul lor putem doar să speculăm.

 

Citește totul despre:

Comentarii

loading...