15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecial10 destinații europene recomandate de Lonely Planet (III)

10 destinații europene recomandate de Lonely Planet (III)

Din nordul Coastei Dalmate (Croaţia) până pe insula Texel (Olanda) există numeroase trasee care n-ar trebui să fie ignorate, iar editorii celebrelor ghiduri de turism Lonely Planet au realizat un Top 10 al celor mai bune destinații europene.

WARWICKSHIRE, Marea Britanie

În centrul Angliei încă se mai pot găsi peisaje rurale liniştite, chiar şi în jurul unui mare oraş cum este Birmingham. Este cazul comitatului Warwickshire, cu bucolice dealuri şi castele, care în acest an este în centrul atenţiei datorită uneia dintre localităţile sale istorice, Stratford-upon-Avon, leagănul lui William Shakespeare, de la a cărui moarte se împlinesc 400 de ani.

Acolo, totul gravitează în jurul figurii celebrului dramaturg englez: muzee, expoziţii, case istorice şi, desigur, Shakespeare Memorial Theatre, al cărui program include nume­roase reprezentaţii ale Royal Shakespeare Company.

Sunt multe locuri de văzut în împrejurimi, printre care Castelul din Warwick, Ragley Hall şi Coughton Court, Catedrala din oraşul Coventry, ruinele castelului medieval din Kenilworth.

Deşi oraşul Warwick nu este deosebit de spectaculos, castelul său deţine o catapultă de 22 de tone, cea mai mare maşină de asediu istorică din lume, expusă din nou publicului, după restaurare. Sunt interesante şi parcurile sale şi sălile „Royal Pump Rooms“ din apropiatul Leamington Spa.

Cum ajungi: Cel mai apropiat aeroport principal față de Warwickshire este cel din Birmingham, iar pe acesta operează două companii aeriene, ambele low-cost: BlueAir zboară din București și Cluj-Napoca de câteva ori pe săptămână, în timp ce Wizzair operează câteva curse săptămânale directe doar din București. Tarifele pornesc de la 65 euro/per­soană, dus-întors, însă nu includ bagaj de cală al cărui preț poate varia între 18 și 35 de euro în funcție de compania și sezonul ales pentru călătorie.

Dacă locuiți în nordul și nord-vestul țării, mai puteți zbura și din Budapesta – tot Wizzair operează și aceste curse, iar tarifele sunt similare cu cele pentru plecările din România.  Pentru cei care preferă companii de linie, KLM și Lufthansa oferă cele mai bune zboruri cu escală și cele mai bune tarife, de la 199 euro/persoană în pe­rioadele promoționale. 

EXTREMADURA, Spania

Europenii încep să se intereseze de o Spanie care nu înseamnă exclusiv soare şi plajă. În penin­sulă există regiuni foar­te puţin cunoscute de turiştii internaţionali, precum Comunitatea autonomă spaniolă Extremadura, unde aceştia merg pentru a se bucura de o Spanie fără stereotipuri.

O recunoaşte prestigiosul ranking „Best in Europe“ al Lonely Planet, având în vedere bijuterii medievale ca Trujillo şi Cáceres, locuri unice precum Mérida şi chiar o natură cu spaţii originale precum Parcul Naţional Monfragüe, care primeşte tot mai mulţi vizitatori străini.

Alte atracţii sunt brânzeturile şi jamboanele, precum şi noile locuri de cazare instalate în vechi palate şi castele restaurate. Anul trecut, Cáceres a fost numită Capitală Spaniolă a Gastronomiei, ceea ce a favorizat apariţia unui număr mare de baruri şi restaurante.

Ansamblul arheologic din Mérida a fost înscris pe lista UNESCO a Patrimoniului Mondial, datorită marelui său interes istoric. În oraşul Trujillo a văzut lumina zilei celebrul conchistador spaniol Francisco Pizarro.

Cum ajungi: Oricum am încerca să facem acest drum „mai scurt“ nu o să reușim foarte mult. Situat foarte aproape de granița Spaniei cu Portugalia, cel mai bine este să luați un zbor direct până la Malaga – ope­rat de BlueAir (trei pe săp­tă­mână) și Wizzair (unul pe săptămână) – și apoi să închi­riați o mașină.

Dacă tot porniți pe drumurile Spaniei, vă propunem un itinerariu ine­dit: Malaga – Sevilla – Extremadura – pe care-l veți găsi minunat din toate punctele de vedere, de la pitorescul locurilor prin care veți trece până la gastronomia specifică acestei zone. Iar dacă vreți ceva mai multă aventură, puteți să optați pentru extinderea itinerariului rutier până la Lisabona și de acolo zbor direct către București (tot Wizzair și BlueAir – sunt două, respectiv trei frecvețe pe săptă­mâ­nă între cele două capitale).

Cele mai citite

Burse de reziliență pentru elevi. Condițiile în care se acordă

Ministerul Educației (ME) a lansat în consultare publică Metodologia de acordare a burselor pentru anul școlar 2024 – 2025. Principalele noutăți sunt: Bursele de merit și...

Proiect de pace durabilă

Anulată de două războaie în curs, Ucraina și Gaza, și umbrită de conflicte potențiale, precum cel din jurul Taiwanului, pacea este din nou tematizată....

România deschide dosare penale pentru spectacolele pirotehnice de pe stadioane; Ungaria se mândrește cu ele. FOTO

În țara noastră, introducerea de articole pirotehnice pe arenele sportive este interzisă, iar președintele FC Rapid București, Daniel Nicolae, și un lider galeriei giuleștene...
Ultima oră
Pe aceeași temă