10.4 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăSpecial"Ideea mi-a venit în timp ce tăiam lemne pentru foc"

“Ideea mi-a venit în timp ce tăiam lemne pentru foc”

Timp de patru zile, la Bell’Agio Casa, s-a desfăşurat Târgul de Paşti al Bucureştilor, organizat de Norris Măgeanu, urmaşul celebrului pălărier Măgeanu. Au fost prezenţi diverşi artişti şi meşteri populari, dar şi producători din diverse zone ale ţării, care au expus produse cu specific muntenesc, ardelenesc, moldovenesc şi dobrogean.

Pe toată durata târgului s-au organizat spectacole, cursuri de pictură, sculptură şi olărit, pentru copii şi părinţi, dar şi expoziţii, concursuri, evenimente şi zile speciale, precum cele ale Meşterului Olar, Iconar, Cioplitor în Lemn şi Încondeietor. Cel care a atras însă privirile şi admiraţia publicului a fost sculptorul Baicu Nicolae, în vârstă de 33 ani, prezent la Târg cu doi dintre cei 15 elevi ai săi, de la Şcoala de Arte Populare şi Meserii din Piteşti. “Sculptorul cu drujba” a făcut show în faţa vizitatorilor, demonstrând, live, cum un buştean ia forma unui obiect de artă. “Ideea cu drujba mi-a venit în timp ce tăiam lemne pentru foc. Am zis să mă joc puţin. Am făcut un chip de moşneag, am văzut că merge şi mi-am zis: de ce să nu fac în continuare şi alte lucruri frumoase? Uitaţi ce mi-a ieşit aici”, ne-a spus talentatul profesor, arătând spre obiectele expuse în cadrul târgului. Deţine peste 500 de obiecte sculptate şi spune că acesta este talentul cu care l-a înzestrat Dumnezeu.

Speră ca elevii să-i moştenească talentul
Kasoy pe numele de artist, Nicolae Baicu predă ore de sculptură în lemn elevilor din clasele V-VIII, de trei ori pe săptâmână, sperând că aceştia îi vor moşteni talentul. “Am 15 elevi foarte pricepuţi, printre care şi fete. Deocamdată îi învăţ să sculpteze cu dalta, iar mai târziu, când vor creşte, îi voi învăţa şi cu drujba”, a adăugat sculptorul, care a participat şi la celebrul concurs “Românii au talent”, trecând de prima preselecţie. Spune despre sine că este un artist universal, are arta în sânge şi iubeşte tot ceea ce este frumos: sculptează, pictează tablouri şi icoane pe sticlă, dar realizează şi mobilier de lux, pentru a putea supravieţui.

Ţăndărică, imaginea târgului
Celebrul Ţăndărică a fost prezent în fiecare zi la Târgul de Paşti, el fiind imaginea evenimentului. Legătura dintre Ţăndărică, şi organizatorul târgului este una foarte puternică, aşa cum recunoaşte şi el: “Nu ştiu dacă voi aţi înţeles vreodată ce înseamnă o legătură lumească şi o legătură demiurgică. O legătură demiurgică este momentul în care te îndepartezi de tot ce este lumesc şi creezi o prietenie cu o formă de respect care să-ţi facă mare plăcere să fii alături de cei pe care îi iubeşti. Lumea s-a separat foarte clar între bine şi rău, iar eu am fost unul dintre aceia care au venit în lumea asta să-mi caut prietenii”. De Paşte, Ţăndărică va susţine un concert la Bruxelles.

Urmează “Ziua Europei”, cu un concert de toace
Organizatorul Târgului de Paşti al Bucureştilor, Norris Măgeanu, urmaşul celebrului pălărier Măgeanu, spune că acest târg este primul dintr-o serie de evenimente pe care Asociaţia ROI le va organiza în perioada următoare, tot la Bell’ Agio Casa: “Am găsit acest loc excelent, care ne permite cam orice. Naiul lui Voiculeţ s-a auzit excelent aici, ca într-o biserică. De asemenea, ne-a permis să ne jucăm şi cu drujba. Următorul eveniment va fi între 9-12 mai, de Ziua Europei şi, cu această ocazie sper să-l conving pe maestrul Ţăndărică să facă un concert de toace “, ne-a mărturist Norris Măgeanu.

 

 

 

Cele mai citite

Erdogan cere unitate palestinienilor după o întâlnire cu Ismail Haniyeh, liderul Hamas

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan le-a cerut sâmbătă palestinienilor „să se unească”, după o întâlnire la Istanbul cu liderul Hamas, Ismail Haniyeh, potrivit AFP...

Adrian Cioroianu la „ Tinerii și Monarhia”: Românii nu sunt ușor de condus

Invitații celei de a treia conferințe din seria „Tinerii și monarhia” de la Ploiești au fost Adrian Cioroianu, istoric, prof. univ. dr. la...

Erdogan cere unitate palestinienilor după o întâlnire cu Ismail Haniyeh, liderul Hamas

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan le-a cerut sâmbătă palestinienilor „să se unească”, după o întâlnire la Istanbul cu liderul Hamas, Ismail Haniyeh, potrivit AFP...
Ultima oră
Pe aceeași temă