Lipsa timpului liber, teama de a se îmbolnăvi şi lipsa unui spaţiu adecvat recoltării sunt principalele motive invocate de românii care nu donează sânge. Potrivit unui studiu prezentat ieri, cu ocazia Zilei Mondiale a Donatorilor de Sânge, 90% dintre respondenţi sunt dispuşi să doneze sânge fără a beneficia de recompense materiale, 93% sunt de părere că există o criză de sânge în spitalele din România, iar 59% din români ar vrea să se implice într-o campanie de donare.
De altfel, doar 12% din cei care au donat sânge spun că au făcut-o pentru beneficii materiale – bonuri de masă şi tarif redus la transportul în comun. 44% spun că au donat sânge pentru cunoscuţi, iar 47% se declară donatori din convingere.
Totuşi, România este pe ultimele locuri în Europa în ceea ce priveşte donarea de sânge – doar doi donatori la 1.000 de locuitori, faţă de 16 donatori la 1.000 de locuitori în Germania, potrivit managerului Institutului Naţional de Hematologie Transfuzională, Andrei Rosin. „Este nevoie de sânge în fiecare zi. Recoltăm zilnic între 850 şi 250 de unităţi de sânge, care este insuficient, se acoperă numai 60-65% din necesităţi şi de aceea apelăm şi la centrele de donare din jurul Bucureştiului”, spune Doina Goşa, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Bucureşti.
În Capitală, doar 2% din locuitori donează sânge, deşi 72% din români ştiu că nu avem suficienţi donatori. Motivele invocate de cei care nu donează sunt lipsa timpului liber (46%) şi teama de a lua diverse boli în timpul donării (46%). Alţi respondenţi consideră că la Centrul de Transfuzii nu există un spaţiu potrivit recoltării de sânge.
Asociaţiei React, care a realizat studiul, a precizat că anul acesta îşi propune să contribuie la renovarea Centrului de Transfuzii din Bucureşti, cel mai important centru pentru donarea de sânge din ţară.