Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Surprizele, "vitaminele" relaţiei de cuplu

Vitalitatea unei relaţii poate fi măsurată prin frecvenţa surprizelor pe care şi le fac cei doi parteneri, spun psihologii. „Viaţa multor persoane este un orizont predictibil, în care nimic nou nu-i mai poate interesa sau ...

Share

Ramona Samoila 0 comentarii

01.08.2010 - 19:25
Vitalitatea unei relaţii poate fi măsurată prin frecvenţa surprizelor pe care şi le fac cei doi parteneri, spun psihologii.

„Viaţa multor persoane este un orizont predictibil, în care nimic nou nu-i mai poate interesa sau suprinde. Cu cât o persoană şi-a pierdut bucuria de a trăi, sensul vieţii, încrederea în sine, cu atât îi este mai greu să fie spontană. De aici, probleme legate de a surprinde şi de a fi într-o atitudine proaspătă", spune psihologul Matei Georgescu. Refuzul de a vă mai surprinde partenerul de cuplu este o formă pasivă de a vă separa de el.

Puterea exemplului

Surprizele sau cadourile neaşteptate au rolul de a rupe monotonia din cuplu. „Intrăm într-un cerc vicios serviciu-casă şi asta plictiseşte. La început, surprizele vin natural, dar după aceea spontaneitatea se pierde. Un buchet de flori este mereu binevenit şi transmite mesajul «eşti special pentru mine». Dacă nu aveţi o pornire pentru a aduce flori, mai bine faceţi un efort gândindu-vă la ce-şi doreşte partenera", spune psihoterapeutul Alina Zevedei. Dacă partenerul de viaţă şi-a pierdut obiceiul de a mai face surprize, puteţi să-l dezmorţiţi prin puterea exemplului, în loc să-i reproşaţi comoditatea. „E important cum puneţi problema. Dacă faceţi scandal, tendinţa este de respingere, pentru că, dacă acceptă, se poate simţi ţinut sub papuc. Dacă vrei să mergi la teatru sau la restaurant, cumpără tu biletele sau fă rezervarea. Este o fantezie să crezi că va ghici ce-ţi doreşti chiar dacă te iubeşte", mai spune Alina Zevedei.


„Nu există scuza 'nu am bani'"

Cadourile pe care le faceţi nu trebuie să fie scumpe, ci să ţină cont de mici lucruri pe care şi le doreşte persoana dragă. „Nu există scuza «nu am bani». Poate fi o carte pe care şi-o doreşte celălalt", spune Zevedei. Cei cărora nu le place să facă surprize de ziua partenerului ar trebui să încerce să fie mai puţin egoişti. Gândiţi-vă la ce-i place partenerului, nu la ce are nevoie, astfel încât cadoul să nu fie unul util, precum un aspirator sau un storcător de fructe. Dacă partenerul nu reuşeşte să vă surprindă în nici un an cu un cadou mult dorit, puteţi să-i spuneţi în mod direct ce v-ar plăcea.

Cei cărora nu le place să ofere cadouri de ziua partenerului sunt nesiguri pe ei înşişi şi vor să atragă atenţia asupra lor, arată una dintre explicaţiile date de psihologi. „Cei care nu dăruiesc cadouri la aniversări au un raport dificil cu ei înşişi, o aversiune faţă de ei înşişi, dar proiectată faţă de celălalt. Mesajul este «de ziua mea, ceea ce simt este furie»", spune Matei Georgescu. Frustrările pleacă din copilărie şi se regăsesc la cei care fie au fost prea alintaţi, fie neglijaţi. „Un copil răzgâiat pe care părinţii încercau să-l cumpere pentru că nu se puteau manifesta afectiv aştepta măcar de ziua lui să primească ceva în plus. Neprimind, a fost ca o lecţie învăţată pe care o poartă toată viaţa cu el", completează Georgescu. 

Citește totul despre:

Comentarii

loading...