Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Nu le oferiţi copiilor saci cu jucării!

Micuţii care primesc  prea multe cadouri ajung să nu se mai bucure de jucării şi riscă să devină depresivi şi lipsiţi de creativitate. Ovidiu, un puşti de 4 ani, are un sac cu jucării  uitat pe balcon şi încă unul ...

Share

Ramona Samoila 0 comentarii

21.03.2010 - 20:10
Micuţii care primesc  prea multe cadouri ajung să nu se mai bucure de jucării şi riscă să devină depresivi şi lipsiţi de creativitate.

Ovidiu, un puşti de 4 ani, are un sac cu jucării  uitat pe balcon şi încă unul în camera lui. Săp­tă­mânal, mai primeşte câte o jucărie de la părinţi. Prietenii şi rudele care le calcă pragul casei nu vin aproape niciodată cu mâna goală şi îi aduc o ma­şi­nuţă, un pistol sau un trenuleţ.

Jocuri inventate sau învăţate de la prieteni

Ovidiu rareori se mai bucură când primeşte un cadou, ceea ce-i motivează pe părinţi şi pe bunici să caute cele mai frumoase jucării care să-i atragă atenţia băieţelului. Nu trece o zi şi Ovidiu se plictiseşte şi de acestea. În urmă cu 28 de ani, tatăl lui Ovidiu îşi împărţea
bucuriile şi timpul cu un miel din plastic, o maşinuţă ra­bla­gită şi o minge pe care o rostogolea mereu prin casă şi prin iarbă, jucării cumpărate cu greu de părinţi. Restul jocurilor le inventa sau le afla de la vecinii de scară de-o seamă cu el.

Petreceţi mai mult timp împreună cu micuţii

Copiii care primesc jucării tot timpul nu-şi mai exersează creativitatea, atrag atenţia psihologii. Pe termen lung, micuţii riscă să aibă abilităţi sociale şi creative slabe.

„Copilul trebuie stimulat cognitiv. Dacă i se oferă contextul potrivit, va crea jocuri. Părinţii nu trebuie să-i ofere copilului jucării tot timpul, ci doar când are nevoie să-şi mai dezvolte o abilitate. De exemplu, când învaţă să numere, părinţii îi pot oferi o jucărie care să-l ajute", spune Domnica Petrovai, psiholog la Centrul Naţio­nal de Sănătate Mintală. De ziua copilului, nu puneţi preţ prea mare pe jucării, ci pe calitatea timpului petrecut cu micuţul şi încurajaţi-l să aprecieze acest lucru.

Jucăriile îşi pierd funcţia de recompensă

Lipsa bucuriei de a primi un cadou poate conduce pe termen lung şi la depresie. „Dacă ju­­căriile capătă o semnificaţie ba­nală, copilul va avea mai puţine emoţii pozitive", spune Bogdana Bursuc, psiholog la Mind Institute. Psihologul Domnica Petrovai susţine că jucăriile îşi pierd funcţia de recompensă dacă sunt obţinute prea uşor.

Părinţii care simt nevoia să-şi copleşească micuţii cu cadouri sunt cei care au tânjit deseori în copilărie după jucării şi care vor să le ofere copiilor tot ce nu au avut ei.

Cadourile oferite în exces sunt totodată o modalitate prin care părinţii care petrec puţin timp cu copiii încearcă să se recompenseze. 

Citește totul despre:

Comentarii

loading...