Ministrul Andreea Păstîrnac citează Eurostat și afirmă că în 2016 s-au născut mai mulţi copii români în diaspora decât în ţară. Eurostat susține că nu deține asemenea date

Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstîrnac, a declarat, marţi în cadrul unui eveniment organizat de Ziua Tineretului, că în anul 2016 s-au născut mai mulţi copii români în diaspora decât în ţară.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 02.05.2017 - 22:01

UPDATE 21,55: Reprezentanții din Luxemburg ai Eurostat au declarat, pentru RFI, că această instituție nu deține datele pe care le invocă ministrul Andreea Păstîrnac.

Eurostat, oficiul european de statistică, nu poate furniza însă date mai noi de doi ani. In prezent, cele mai recente cifre și date deținute de Eurostat sunt cele pentru 2015.

Privind natalitatea românilor, Eurostat a declarat că nu are date disponibile pentru anul 2016.


Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstîrnac, a declarat, marţi în cadrul unui eveniment organizat de Ziua Tineretului, că în anul 2016 s-au născut mai mulţi copii români în diaspora decât în ţară, informează Mediafax.

Andreea Păstîrnac consideră că această situație arată modul în care tânăra generaţie îşi vede dreptul la mobilitate în Europa.

”Astăzi avem peste 4,4 milioane de cetăţeni români în aceste comuntăţi (din diaspora - n.r.) şi anul trecut pentru prima dată, conform statisticilor Eurostat, s-au născut mai mulţi copii în diaspora decât în România. Sunt nişte cifre care ne ridică extrem de multe semne de întrebare în ceea ce priveşte modul în care tânăra generaţie îşi vede dreptul la mobilitate, dreptul la a studia în Europa, de a lucra şi unde se regăseşte în acest ciclu şi România - ţara de origine, care este echilibrul exact între dorinţa normală de perfecţionare, de continuare a unei cariere atât în România cât şi în celelelate state membre ale Uniunii Europene”, a declarat Andreea Păstîrnac, ministrul pentru Românii de Pretutindeni.

Andreea Păstârnac a explicat că educaţia este principala problemă cu care ministerul pe care îl conduce se confruntă pentru că mulţi copii români sunt născuţi în alte state şi nu mai învaţă limba română.

”Marea majoritate nu mai învaţă astăzi limba română într-un sistem educaţional fie agreat prin acorduri bilaterale cu aceste state membre, fie, în mare parte, organizat de asociaţii şi de voluntari. Am lansat o campanie prin care să dăm cât mai multe manuale, suport de studiu al limbii române electronic - de la tablete până la manuale digitale - şi cred că e nevoie de o dezbatere largă în ceea ce priveşte modul de a ajuta tinerii născuţi în diaspora să înveţe limba română”, a adăugat Andreea Păstîrnac.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...
Loading...
loading...