Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Minciunile distrug intimitatea cuplului

Cuplurile în care partenerii preferă să aibă secrete în loc să confrunte conflictele riscă să se răcească în timp pentru că aceştia ajung să nu se mai simtă înţeleşi, susţin psihologii. Aceştia mai spun că ...

Share

Ramona Samoila 0 comentarii

27.06.2010 - 19:45
Cuplurile în care partenerii preferă să aibă secrete în loc să confrunte conflictele riscă să se răcească în timp pentru că aceştia ajung să nu se mai simtă înţeleşi, susţin psihologii. Aceştia mai spun că nu există minciuni inofensive. „Funcţia minciunii este să se evite consecinţele negative ale unei situaţii şi învăţăm de mici să ne protejăm astfel. Totuşi, e important să ne simţim înţeleşi de către partener şi să discutăm despre nevoile noastre, nu să ne rezumăm la conversaţii banale despre serviciu, mâncare sau vreme", afirmă Bogdana Bursuc, psiholog la Mind Institute.

Deşi conflictele pot fi evitate pe moment în urma unei minciuni, pe termen lung partenerii îşi pot face o părere greşită unii despre alţii, iar aflarea adevărului poate fi traumatizantă. De exemplu, dacă partenera se supără că el iese la bere cu băieţii, acesta va ajunge să spună că a întârziat pentru că a mai avut treabă la serviciu sau că a intervenit o şedinţă. Ea va avea o imagi-ne ideală despre partener şi va fi dezamăgită când va afla adevărul.

Negociaţi când aveţi divergenţe

Gestionarea conflictelor în cu-plu ţine şi de aşteptările partenerilor. „Pentru unii, contează foarte mult să ştie cum stau. Să presupunem că, din 50 de divergenţe, 20 nu-şi găsesc deloc rezolvare. Unii s-ar putea gândi să facă o altă alegere, alţii spun că în cuplu trebuie să faci compromisuri şi să te prefaci că nu ai probleme. Pentru unii, divergenţele sunt o şansă de apro-piere", mai spune Bogdana Bursuc, care atrage atenţia că evitarea discuţiilor poate fi o strategie de convieţuire pe 10-15 ani, care apoi să ducă la dispariţia sentimentului de intimitate. Cel mai bine este să comunicaţi şi să negociaţi, altfel problemele vor fi conservate. Importantă este şi frecvenţa minciunilor. „Una e să-ţi iei nişte mărgele de 10 lei şi să nu-i mai spui partenerului, alta e să faci asta lunar. Sunt persoane care fac credit la bancă pentru diverse lucruri, fără să-i spună partenerului", mai spune Bogdana Bursuc. Dacă nu vă plac anumite haine ale partenerului, mai bine ar fi să-i spuneţi că nu-l avantajează şi să-i daţi sugestii mai bune, în loc să-l minţiţi sau să vă prefaceţi că nu vă interesează acest aspect. „N-aş numi minciuni complimentele pe care le primeşte o persoană supraponderală. Sunt mai degrabă distorsiuni pozitive, pentru că ea e văzută de partener mai subţire datorită ataşamentului", adaugă psihologul.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...