Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Mesele în familie dezvoltă inteligenţa copiilor

Unele studii corelează interacţiunea în cadrul meselor în familie cu performanţa şcolară a copiilor şi cu reducerea riscului de incidenţă a obezităţii infantile şi a altor boli de nutriţie. ...

Share

Alexandra Jeles 0 comentarii

22.04.2012 - 20:20

Unele studii corelează interacţiunea în cadrul meselor în familie cu performanţa şcolară a copiilor şi cu reducerea riscului de incidenţă a obezităţii infantile şi a altor boli de nutriţie.

Sărbătorile şi aniversările sunt unele dintre puţinele ocazii în care toată familia se reuneşte la masă şi interacţionează, dar socializarea cu rudele în cadrul meselor ar trebui să fie un obicei zilnic. Studiile au arătat că mesele în familie ajută la coeziunea şi unitatea acesteia, un sentiment crucial pentru copii şi dezvoltarea lor.

Specialiştii spun că mesele în familie contribuie la îmbunătăţirea abilităţilor de limbaj şi de socializare ale copiilor. Ei învaţă să interacţioneze politicos şi să discute subiecte diverse în relaţionarea din timpul mesei. „A mânca împreună depăşeş­te cu mult nutriţia. Acest timp va­loros este o ocazie pentru a co­munica, a schimba păreri, a glumi, a râde. Reprezintă momente în care se pot exprima afecţiunea, emoţiile, stările, în care poţi întări legăturile dintre părinţi şi copii, dintre fraţi, în care fiecare dintre meseni poate contribui la cunoaşterea celuilalt", consideră psihologul Aurora Liiceanu.

Copiii învaţă să fie ordonaţi

Un aspect important al meselor în familie este diviziunea sarcinilor, antrenarea tuturor la organizarea mesei pentru a realiza o ambianţă agreabilă. Copiii învaţă să gătească şi să fie ordonaţi - abilităţi pe care mulţi adulţi astăzi nu le au, ceea ce îi face să se hrănească dezechilibrat. „A participa la aceste eve­ni­men­te înseamnă pentru copii a le provoca imaginaţia şi creativitatea, a le transmite ceea ce este «patrimoniul cultural» al familiei din care fac parte şi «patrimoniul culinar», care înseamnă reţete şi obiceiuri. Toate construiesc memoria familiei", spune psihologul.

Rezultate şcolare mai bune

Unele studii corelează interac­ţiu­nea din cadrul meselor în familie cu performanţa şcolară a copiilor. Un studiu realizat în 1994 pe 2.000 de elevi de liceu a arătat că elevii care luau cina în familie de 4 sau mai multe ori pe săptămână înregistrau rezultate şcolare mai bune decât cei care luau masa împreună de 3 sau mai puţin de 3 ori pe săptămână.

Un alt studiu realizat de cercetătorii de la Harvard, care au urmărit 65 de copii timp de 8 ani, a analizat care dintre activităţile acestora (printre care jocul, cititul poveştilor, evenimente familiale şi alţi factori) i-au ajutat cel mai mult dezvoltarea ulterioară - mesele în familie au ieşit pe primul loc.

De asemenea, un studiu recent, desfăşurat timp de 10 ani la Centrul Naţional pentru adicţii şi abuz de droguri al Universităţii Columbia din SUA, arată că acei copii care frecvent iau masa în familie (de cinci ori sau mai mult pe săptămână) sunt cu 50% mai puţin expuşi riscului de a fuma sau consuma droguri mai târziu decât prietenii lor care doar rareori mănâncă împreună cu familia. „Ritmul de viaţă, problemele sociale şi sistemul de valori îşi pun amprenta asupra socializării. Din păcate, în prezent, socializarea internă - cea în familie, cu rudele -, care are efecte pozitive asupra formării personalităţii şi asimilării unor preferinţe şi valori, cedează în favoarea socializării externe, cea cu prietenii şi colegii. De aceea unii adolescenţi au probleme de comportament", afirmă Aurora Liiceanu.  

Experiment

Oprah Winfrey realiza în 1993 un experiment - „Cina în familie": cinci familii acceptau provocarea de a lua cina, în fiecare seară, timp de o lună cel puţin o jumătate de oră, de fiecare dată. Membrii familiilor trebuiau să ţină un jurnal în care îşi notau părerile şi sentimentele legate de experiment. La început, mesele erau percepute ca o corvoadă pentru cei mai mulţi, iar timpul petrecut împreună părea oarecum plictisitor. Dar, după o lună, familiile erau foarte fericite şi luaseră decizia voluntară de a continua - şi în afara experimentului - să ia masa împreună în fiecare seară.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...