Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Cum să aplanaţi conflictele de sărbători

Discuţiile în contradictoriu pleacă de la cele mai mici lucruri şi pot ajunge până la probleme legate de bani, casă, profesie sau concediu.   Obiectivele de tipul „totul trebuie să fie perfect" duc, de ...

Share

Ramona Samoila 0 comentarii

20.04.2011 - 19:57
Discuţiile în contradictoriu pleacă de la cele mai mici lucruri şi pot ajunge până la probleme legate de bani, casă, profesie sau concediu.

 

Obiectivele de tipul „totul trebuie să fie perfect" duc, de cele mai multe ori, la dezamăgire. Discuţiile despre bani, familie, profesie sau concediu sunt în majoritatea familiilor greu de evitat şi pot sparge armonia chiar şi de sărbători. Mărul discordiei pot fi însă şi tabieturile unui membru al familiei, nesuferite pentru ceilalţi, sau tensiunile acumulate în timp. De sărbători însă cei mai mulţi dintre noi se aşteaptă ca toate acestea să dispară şi ceilalţi să devină mai buni. „Eroare!", atrag atenţia psihologii. În realitate, nimeni nu se poate schimba brusc şi nici nu-şi poate pune o mască de sărbători.

„Când mă duc la ai mei de sărbători mă enervez groaznic din aceleaşi motive: mama nu mai iese din bucătărie nici când toţi ceilalţi s-au aşezat la masă, pentru că mereu mai găseşte ceva de făcut, iar tata comentează tot timpul că mai lipseşte ceva şi că nu e totul perfect. Apoi le sare ţandăra şi aşa ajungem să ne certăm cu toţii", spune Doina (31 ani).

Comunicaţi mai des pentru a dezamorsa tensiunile

Atunci când vă certaţi cu membrii familiei, încercaţi să nu luaţi lucrurile personal. „Dacă una dintre persoanele apropiate s-a comportat nepotrivit şi te-a făcut să suferi, probabilitatea ca ea să se schimbe este mică. Dacă ştii la ce să te aştepţi, este mai uşor să reuşeşti să nu iei lucrurile personal şi să nu suferi", spune Bogdana Bursuc, psiholog la Mind Institute.

Dacă situaţia devine inconfortabilă pentru tine, schimbă contextul: ieşi din casă, mergi la o plimbare sau la un film. „Soluţia este ca membrii familiei să comunice mai des. Discuţiile acestea apar pentru că întâlnirile sunt mai rare şi lumea vrea să rezolve atunci toate problemele nediscutate. Există aşteptări fixe, standard, aşa cum sunt şi în cazul concediilor la corporatişti. Pentru că sunt rare, orice abatere de la program este văzută ca o catastrofă", spune psihologul Bogdan Lucaciu.

Cereţi ajutorul celorlalţi

O altă soluţie ar fi să reconsideraţi tradiţia şi să nu vă impuneţi reguli care de fapt nu vi se potrivesc. Spre exemplu, puteţi petrece Paştele la voi acasă împreună cu prietenii sau puteţi alege să mergeţi în locuri mai puţin convenţionale. Dacă sunteţi gazdă, stabiliţi-vă obiective realiste şi nu vă pro-pu-neţi să faceţi mai mult decât puteţi. Altfel, riscaţi să vă epui-zaţi, să deveniţi irascibil şi apoi deprimat. „Deleagă cât de mult posibil şi preţuieşte timpul personal. Oamenilor le place să ajute şi să fie implicaţi. Nu face totul singur. Cu cât alegi să faci mai puţine lucruri, cu atât vei avea mai multă energie pentru lucrurile cu adevărat importante: familie sau prieteni", spune Bogdana Bursuc. Fiţi flexibili şi nu gândiţi în termeni absoluţi de tipul „totul sau nimic".

Citește totul despre:

Comentarii

loading...