Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Cum dezamorsează China "bomba demografică"

Relaxarea politicii "un-copil" a făcut că, pentru prima oară în ani de zile, autorităţile chineze să anunţe că "prăpastia dintre genuri" începe să se îngusteze. În 2009, erau 119.45 de bărbaţi pentru fiecare ...

Share

Rl online 0 comentarii

03.06.2010 - 18:24
Relaxarea politicii "un-copil" a făcut că, pentru prima oară în ani de zile, autorităţile chineze să anunţe că "prăpastia dintre genuri" începe să se îngusteze. În 2009, erau 119.45 de bărbaţi pentru fiecare 100 de femei. Iar procentul arată prima scădere în această zonă, având în vedere că în 2008 situaţia era de 120.56 de bărbaţi la fiecare 100 de femei, transmite Agenţia Reuters, citată de HotNews.

Raportul natural ar trebui să fie de aproximativ 105 bărbaţi la 100 de femei, la naştere, spun oamenii de ştiinţă. Însă, în China, diferenţa între sexe a crescut după ce autorităţile au introdus politica un-copil, în urmă cu 30 de ani. O restricţie dură care a vizat numărul populaţiei, dar care a avut ca efect, printre altele, întărirea preferinţei tradiţionale pentru băieţi.

Avorturile au cauzat un dezechilibru care a crescut semnificativ în ultimii ani, între numărul femeilor şi cel al bărbaţilor. Datele au şocat populaţia şi au alarmat liderii politici, care sunt îngrijoraţi că violenţa şi instabilitatea ar putea pune stăpânire pe o ţară plină de bărbaţi tineri necăsătoriţi. Acum, autorităţile avertizează că va fi nevoie de mulţi ani pentru a consolida această tendinţă. Peste 24 de milioane de bărbaţi chinezi aflaţi la vârstă căsătoriei ar putea să fie necăsătoriţi, în 2020, a avertizat anul trecut Academia Chineză de Ştiinţe Sociale.

Instituţia guvernamentală a numit dezechilibrul drept cea mai gravă problemă demografică cu care se confruntă ţara de 1,3 miliarde de locuitori.În urmă cu un an, China anunţa primul pas spre ridicarea restricţiilor în privinţa controversatei reguli a copilului unic. Autorităţile au lansat atunci o amplă campanie prin care încurajau cuplurile urbane din Shanghai să aibă doi copii. Modificarea politicii în marile oraşe reprezenta prima încercare a oficialilor de a încuraja naşterile, din 1979.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...