Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Cadouri-surpriză ori practice?

Cei care vor să menţină vie o relaţie ar trebui să alterneze cadourile spontane şi creative cu cele absolut pragmatice La primul Crăciun petrecut împreună, Pavel (35 de ani) i-a luat Andreei (33 de ani) un inel din ...

Share

Mihaela Naftanaila 0 comentarii

15.12.2010 - 18:37

Cei care vor să menţină vie o relaţie ar trebui să alterneze cadourile spontane şi creative cu cele absolut pragmatice

La primul Crăciun petrecut împreună, Pavel (35 de ani) i-a luat Andreei (33 de ani) un inel din argint, iar ea i-a luat lui un parfum şi o pereche de mănuşi fine. După zece ani de relaţie au început să îşi ofere cadouri mai practice. „Ne înţelegem între noi ce să ne luăm sau ne facem sugestii când suntem la cumpărături prin magazine. E şi un pic de plafonare la mijloc, dar sunt şi raţiuni financiare. Preferăm să dăm banii pe lucruri care ne folosesc", zice Pavel.

O chitară, nişte culori şi un şevalet

Diana şi Dan, un cuplu tânăr format pe băncile liceului şi oficializat în urmă cu şase ani, încearcă să păstreze romantismul, cel puţin pe alocuri. „Ne place să ne facem surprize. Dănuţ este mereu atent la ce spun. Spre exemplu, am zis odată că aş vrea să învăţ să cânt la chitară şi de 8 Martie am primit de la el o chitară sau ziceam că aş vrea să pictez şi mi-a adus culori şi un şevalet", povesteşte Diana. Tânăra admite totuşi că după 13 ani de relaţie îşi mai fac loc şi cadourile practice. „De Crăciunul ăsta o să investim într-o cameră de filmat, care va fi pentru amândoi", spune Diana.

Cadourile, semnătura unei relaţii

Trecerea de la cadouri „drăgălaşe" - bijuterii, parfumuri, cărţi, CD-uri cu muzică romantică, poze înrămate în care cei doi se ţin în braţe şi îşi zâmbesc languros - la unele mai pragmatice - telefon, laptop, GPS - nu arată neapărat o plafonare a relaţiei, cât faptul că ea încă funcţionează, spun psihologii. „Prezenţa cadourilor în cuplu arată că relaţia încă merge, mai ales dacă aceste daruri sunt bidirecţionale şi au şi un caracter nonaniversar. Mai precis, dacă el şi ea simt nevoia să îşi ofere ceva şi în afara programului de Sărbători sau aniversări", consideră psihologul Mugur Ciumăgeanu, din Bucureşti.

Cadourile, indiferent de vârsta relaţiei, anunţă că el sau ea mai investesc încă timp în a se gândi la ce îşi doreşte celălalt. „Dacă acest timp nu există, fiind înlocuit de un card durduliu şi o instrucţiune de tipul «ia-ţi şi tu ce vrei, că eu sunt foarte ocupat», avem un simptom al unei relaţii care eşuează, fiindcă cel puţin unul dintre parteneri nu mai este dispus să se gândească la dorinţele celuilalt", crede Ciumăgeanu.

Într-o etapă iniţială a unei relaţii, cadourile pot fi romantice, surprinzătoare sau chiar pompoase, extravagante, deoarece arată disponibilitatea de a investi la nesfârşit în relaţie. Pe măsură ce relaţia se stabilizează, darurile capătă şi o valoare pragmatică, care îl anunţă pe celălalt „ţin la tine şi ştiu ce îţi doreşti".

Atenţie la darurile care încurcă

Psihoterapeutul Bogdana Bursuc spune că foarte importantă este semnificaţia pe care partenerul o dă cadoului. „Pentru unii oameni este foarte important elementul surpriză, în timp ce pentru alţii cadoul satisface mai degrabă o nevoie sau rezolvă o problemă", adaugă ea.

În opinia sa, nu contează dacă darurile sunt pragmatice, tehnice (telefon, GPS, laptop, memorie la computer sau cauciucuri de iarnă la maşină), ci dacă celălalt şi le doreşte. „Arată că celălalt este dispus să investească în partener, nu neapărat că îl caracterizează pragmatismul sau lipsa romantismului. Vă sfătuiesc totuşi să nu luaţi cadouri «pentru casă», ce n-au legătură cu nevoile emoţionale ale partenerului, de exemplu frigider sau maşină de spălat", spune Bogdana Bursuc. Psihoterapeutul vă mai recomandă să evitaţi darurile care pot încurca planurile partenerului, mai ales dacă sunteţi la începutul unei relaţii. „Să nu luaţi, spre exemplu, un animal de casă. Acesta poate încurca viaţa partenerului. Sau să îi pregătiţi o excursie de o săptămână peste hotare. Este de preferat să faceţi rezervarea împreună, dacă aveţi în minte o astfel de idee, astfel încât celălalt să nu aibă impresia că îi programaţi viaţa", sugerează psihoterapeutul.

Cardul de cumpărături denotă lipsă de creativitate

Pe de altă parte, dacă sunteţi demult într-o relaţie, evitaţi să daţi bani partenerului sau un card de cumpărături, pe motiv că nu mai aveţi idei sau timp să îi cumpăraţi ceva.
„Este urât să oferiţi bani. Denotă lipsă de creativitate şi disponibilitate, precum şi faptul că vă simţiţi obligaţi să îi luaţi ceva. Cuplurile care au deja 20-30 de ani împreună este bine să nu uite să îşi mai facă surprize. Acestora le-aş recomanda cadourile mai în¬drăz¬neţe, care să îi dezmor¬ţeas¬că, spre exemplu plecările spontane, ieşirile la film, cinele romantice, însoţite de buchetul de flori şi felicitarea scrisă de mână", sugerează psihologul Dan Ivănescu din Bucureşti.

Aşa DA

Faceţi cadouri şi fără ocazie, nu neapărat scumpe, dar drăguţe.

Fiţi atent la ce „scapă" partenerul în conversaţii şi în asta pot consta surprizele. Iscodiţi-l pe celălalt, luaţi pulsul relaţiei, aflaţi ce îi place şi ce pasiuni noi şi-a creat.

Alternaţi cadourile practice cu cele „surpriză" ori cu cele „simbolice".

Dacă sunteţi în pană de idei şi vă cunoaşteţi suficient de bine partenerul, pot fi potrivite parfumurile sau cărţile cu mesaj.

Când se mai învecheşte cuplul, merg cadourile îndrăzneţe (lenjerie intimă comestibilă, jucării erotice, costume amuzante din latex).

Aşa NU

Nu luaţi cadouri de care este nevoie în casă sau pe care intenţionaţi să le folosiţi chiar dumneavoastră.

Este de preferat să nu dăruiţi partenerului băutură sau ţigări, chiar dacă sunt fine.

De preferat să nu îi cumpăraţi iubitului/iubitei ori soţului/soţiei îmbrăcăminte (cămaşă, cravată, chiloţi, şosete) sau veselă de bucătărie (tigăi, cratiţe etc.). Pe acestea le puteţi achiziţiona şi la o şedinţă obişnuită de shopping.

Nu oferiţi bani sau carduri de cumpărături.

Nu subliniaţi cât de mult v-a costat un anumit cadou.

Cadourile planificate sau pre-vorbite nu reprezintă în mod neapărat un semnal sumbru că relaţia este pe ducă. Pot să fie expresia dorinţei de predictibilitate.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...