10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecial8 tipuri de parinti

8 tipuri de parinti

Psihologii au descoperit ca exista opt tipuri de parinti care le marcheaza copiilor intr-un fel sau altul soarta, informeaza superbebe.ro.

1. Neincrezatorii – sunt parintii care isi considera copiii mereu copii, incapabili sa ia decizii. “Neincrezatorii sunt parintii care neconstient isi descurajeaza copiii.
O pot face prin stilul de comunicare: “Nu poti sa te imbraci singur. Esti prea mic”. Sau prin atitudine atunci cand se reped sa faca pentru copil lucruri pe care le-ar putea face si singur. Copilul intelege din asta ca nu este in stare, ca nu este destul de bun si se izoleaza, nu mai incearca sa faca lucruri, asteapta ca ceilalti sa-i preia responsabilitatile”, explica psihologul Anda Pacurar. In unele cazuri parintii pot deveni respingatori pe motiv ca nu incearca sa aiba o relatie bazata pe comunicare, respect reciproc si afectiune. Psihologul spune ca astfel copilul se va simti ranit, poate deveni anxios, agresiv, ostil si va avea o imagine de sine proasta.

2. Proprietarii – isi vizualizeaza odraselele ca pe proprietati fara sentimente si aspiratii. Ei sunt parintii care isi corecteaza si supravegheaza in permanenta copilul. “Stilul lor parental e mai apropiat de un dresaj. De exemplu, copilul care face ceva este usor plesnit peste maini sau peste gura. Inconstient ei isi pun in mod constant copilul intr-o pozitie de inferioritate, iar acesta va incerca sa compenseze fiind rebel pe fata, riposteaza, este agresiv, se opune, sau pe ascuns”, spune Anda Pacurar.

3. Neutrii – parintii care isi “abandoneaza” copiii, ii considera apti sa ia oricând decizii singuri. Insa ei ii neglijeaza prin absenta, uneori sunt in casa cu copiii, dar isi vad de treaba lor, sau sunt prea ocupati cu munca, certurile, o boala etc. Psihologul explica faptul ca adesea neglijarea este emotionala, copilului ii sunt implinite nevoile de baza, dar nu are parte de afectiune, comunicare, cooperare pentru a se dezvolta. Ca rezultat, copilul si viitorul adult isi pierde abilitatea de a avea relatii apropiate, se simte singur, nu poate primi sau oferi suport.

4. Revansarzii – isi implinesc visele (ceea ce nu au reusit ei sa implineasca) prin copiii lor. Sunt parintii care isi impun propriile nevoi copiilor, neconstientizand faptul ca micutii sunt totusi fiinte unice, cu nevoi subiective. “Acest tip de stil parental stimuleaza revolta sau dimpotriva supunearea care este insotita de suferinta, depresie”, avertizeaza Anda Pacurar.

5. Mostenitorii – pentru care profesiunea e o mostenire care trebuie dusa mai departe. “Este din nou un mod de a impune copilului propriile nevoi, netinand cont de vocatia acestuia. Acesti parinti se vor simti mereu frustrati ca nu au copilul pe care si l-au dorit, iar copiii vor suferi ca nu sunt destul de buni pentru parintii lor”, spune psihologul.

6. Orgoliosii – profesia copiilor lor e o ambtie personala a parintilor. Stilul parental pune accent pe pastrarea aparentelor, pe crearea unei imagini false care trebuie pastrata cu pretul pierderii propriei identitati sau multumirii de sine.

7. Comozii – care isi rasfata copiii si ii indeamna sa aleaga profesii comode. Acest parinte ii ofera copilulului cadouri, beneficii, servicii cu gandul ca va avea timp sau poate chiar nu va fi necesar de-a lungul vietii sa-si asume responsabilitati. “Copilul devine plictisit, indiferent, isi pierde initiativa si spontaneitatea. Asteapta ca totul sa vina spre el si-i vede pe ceilalti ca pe cei care le ofera placere si confort”, spune psihologul.

8. Materialistii – care aprecieaza profesia pentru copiii lor doar prin bani. Sunt cei care pervertesc interesul copiilor, initiativa. Metoda pe care acest parinte o folosesteste aceea prin care, initial, le ofera bani sau cadouri pentru buna purtare sau performante scolare. Apoi copilul invata ca merita sa faci ceva doar daca ai foloase materiale si devin sclavii banilor.

Cele mai citite

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă