Cum să îţi alegi tapetul

Modalitate alternativă de finisare şi decorare, tapetul revine în forţă în topul preferinţelor, prezentând în momentul actual un nou look şi variate îmbunătăţiri funcţionale. Dacă doriţi personalizarea ...

Share

Ion Diamandi 0 comentarii

17.02.2011 - 21:45

Modalitate alternativă de finisare şi decorare, tapetul revine în forţă în topul preferinţelor, prezentând în momentul actual un nou look şi variate îmbunătăţiri funcţionale. Dacă doriţi personalizarea unei încăperi sau evidenţierea unui detaliu cu ajutorul tapetului, există reguli utile cu care trebuie să vă înarmaţi în eventualitatea achiziţionării.

În acest an, tapetul are, la fel ca şi anul trecut, un important rol decorativ în orice amenajare. Aplicarea lui chiar pe un singur perete al unei încăperi poate schimba total spaţiul (în cazul în care se aleg modele în culori puternice, în contrast cu restul încăperii, sau cu forme bine delimitate) sau poate aduce o pată de culoare (când se folosesc culori calde, combinaţii de culori pastelate, texturi fine). Poate fi folosit şi pentru a pune în evidenţă anumite piese de mobilier. Se foloseşte foarte mult tapetul de vinil, care se aplică foarte bine pe perete, are textură mai groasă şi este super lavabil (grad 4 de spălare şi de trafic - poate rezista şi în spaţii unde este umiditate sau se fumează). Poate avea foarte multe combinaţii de culori, inserţii sau aplicaţii, care sunt aproape imposibil de realizat pe suport de hârtie. Se foloseşte, de asemenea, şi tapetul textil, de mătase sau bambus (nu are aceleaşi proprietăţi ca şi cel de vinil - spre exemplu nu este lavabil, este mai puţin rezistent în timp), care are un rol estetic.

Tipuri

În principiu, există două categorii de tapet, cu suprafaţă imprimată şi cu textură în relief ce poate fi vopsită, la care se adaugă o altă împărţire, în tapete lavabile sau non-lavabile. Tipul standard de tapet nu este lavabil; acesta se poate curăţa cu ajutorul unei cârpe ude, fără să faceţi apel la detergenţi, care pot deteriora serios suprafaţa.

Tapetele ce nu se pot spăla necesită o grijă specială în cursul aplicării, pentru a nu se păta cu adezivi speciali de lipire, caz în care scoaterea petelor va fi dificilă. Tapetul lavabil este mai rezistent la apă şi la pete, datorită acoperirii cu un strat protector transparent.Acesta este tolerant la uzul detergenţilor uşori, rămânând însă sensibil la frecare (în cazul mutării mobilei, spre exemplu) şi la detergenţi concentraţi.Inconvenientul principal al acestui tip de tapet este reprezentat de rezistenţa întâmpinată la dezlipire, tocmai din pricina acoperirii protectoare ce permite impermeabilizarea suprafeţei.
Pentru a reuşi scoaterea, textura trebuie perforată şi zgâriată înainte de dezlipire.

Cât cumpărăm?

Ca regulă generală, necesarul de tapet se calculează evaluând suprafaţa de acoperit în metri pătraţi şi adăugând un supliment de 15-20%, ce reprezintă eventualele pierderi şi decupaje greşite ale materialului.

Ce alegem?

Oferta comercială prezintă o paletă largă de posibilităţi decorative şi de calităţi funcţionale, astfel încât un mic ghid descriptiv al varietăţilor de tapet cu avantajele şi dezavantajele caracteristice vă va facilita, cu siguranţă, alegerea.

Reguli generale de alegere

Pentru a alege bine tapetul, trebuie să aveţi în vedere încăperea ce va fi decorată şi să stabiliţi care vreţi să fie rezultatul acoperirii. Dacă încăperea este mică, preferabile sunt motivele delicate, fine, imprimeurile de mari dimensiuni aglomerând vizual spaţiul. Aceeaşi regulă este valabilă şi dacă aveţi obstacole de ocolit (dulapuri încastrate, uşi, ferestre etc.), pentru că un imprimeu mare va fi segmentat în mod repetat, ceea ce va întrerupe continuitatea desenului, iar efectul nu va fi tocmai cel scontat. Pentru camerele mici, tapetul cu reflexe metalice se va dovedi o alegere inspirată, pentru că reflectă lumina, oferind senzaţia unui spaţiu mai larg.

Dacă plafonul este foarte jos, optaţi pentru o acoperire cu linii verticale, pentru că acestea alungesc aparent pereţii. Pus orizontal, acelaşi tapet în dungi va crea un efect optic de augmentare a unui spaţiu mic. Nu este recomandată acoperirea cu tapet a mai multor încăperi, în special cu motive şi cromatică diferite, pentru că efectul de ansamblu va fi unul haotic.

Dacă aţi ales îmbrăcarea unui perete în tapet cu motive, fie ele mici sau mari, evitaţi să suplimentaţi desenul cu un tablou. Dacă totuşi o faceţi, aveţi grijă ca rama acestuia să prezinte o cromatică neutră. Puteţi evidenţia cu succes cu ajutorul tapetului doar o porţiune privilegiată ce trebuie pusă în evidenţă.

În dulcele stil clasic

Capacitatea tapetelor de a imprima căldură şi de a crea atmosferă le recomandă la folosirea lor în orice funcţiune a casei, în special în living şi dormitor, venind într-o comuniune perfectă cu stilul clasic, oferind şi un plus de eleganţă interiorului. Tapetul trebuie să se încadreze în acelaşi stil cu mobilierul ales şi cu ideea în care au fost create toate elementele dintr-o încăpere (perdele, draperii, covoare, culori de tencuială). Pentru iubitorii stilului clasic se poate opta pentru stilul italian, în care predomină modelul baroc, cu fome mari şi bine definite, ce denotă eleganţă. Se poate opta pentru o gama largă de imprimeuri: florale, orientale sau baroce, iar culorile pot fi foarte imaginative: auriu, brumuri, griuri, roşu. Deşi maroul şi bejul sunt culori mai puţin spectaculoase, acestea se asociază perfect cu stilul clasic şi cu decorurile din lemn. Propunere amenajare: DESTRA ARTE

Atmosferă vintage şi retro

Stilul vintage presupune utilizarea unor lucruri vechi, mai ales dacă au valoare, parchetul sau mobilierul din lemn masiv reprezentând exemple elocvente. Obiectele noi, ca un telefon, sau un tapet al cărui design este inspirat din moda de altădată, vor conferi decorului o notă vintage, chiar dacă nu sunt autentice. Tapetul poate contribui la nota retro a decorului, prin pattern-ul ales şi prin modul în care este repartizat. Fotografiile şi filmele vechi, în care apar interioare, mai ales cele din anii '50 (e foarte la modă această perioadă în ceea ce priveşte decorul de interior) pot fi surse de inspiraţie. Maroul este, de asemenea, o alegere posibilă, în consonanţă cu acest stil. Amenajare: Oana şi Lucian Maluţan, Tetraktys Design (tel.: 0722.328.177)

Atmosferă caldă în dormitor

În dormitor, soluţia tapetului poate fi ideală, acesta contribuind substanţial la o atmosferă caldă şi confortabilă. Pentru această funcţiune, ca şi la living, regulile alegerii tapetului nu sunt stricte. Poate fi folosit la fel de bine un tapet cu motiv floral şi în dormitor, şi în living. Însă, importante sunt şi dimensiunile pe care se aplică. Un model foarte încărcat nu va veni la fel de bine pe un perete cu dimensiuni mici şi nici nu este recomandat în dormitor, unde atmosfera trebuie să fie calmă. Culorile indicate sunt moi, pastelate sau nuanţe neutre de bej. De remarcat buna alăturare a unui tablou cu tematică potrivită, precum şi modul plăcut în care cade pe acest fundal lumina unei veioze sau a unei aplice.

Fresh şi romantic

Pentru tineri se pot alege culori tari, care dau un aer fresh şi puternic în timp ce modelul (flori, inimioare) poate conferi un aer romantic. Pentru casa de la munte sau casa de vacanţă, tapetul rustic, realizat din fibre naturale, este cea mai bună alegere. Amenajare apartament pentru tineri: designer Irina Constantin - Knox Design (tel.: 0744.679.455)

Camera copilului

Pentru câteva tipuri de spaţii, cum este şi camera copilului, regulile de alegere sunt simple. Se pot folosi modele de tapet cu tematică din poveşti sau desene animate, personaje la modă pentru copii, tapet în culori vii (roz, verde, albastru, portocaliu); animăluţe, steluţe etc. Pentru cei mai mici, modelele şi culorile pot fi mai blânde. În special la băieţi, bleul este alegerea preferată, rozul potrivindu-se cel mai bine la camere de fetiţe.

ALEGE CU CRISTINA STĂNESCU - DESTRA ARTE

Ce poziţie are acum tapetul în decorările de interior?
Tapetul reprezintă cel mai la îndemână element pentru a reda prospeţime unei locuinţe sau a-i schimba pur şi simplu aspectul. Este mult mai dificil să schimbi piesele de mobilier sau să rezugrăveşti pereţii... În 2 ore tapetul se aplică pe perete, fără muncă multă, fără mizerie, iar locuinţa capătă un aer nou.

Ce stil se poartă?
Sunt în fashion modelele de tapet cu aplicaţii metalice şi combinaţiile vii de culori tari şi forme geometrice.

Cum se alege în baie şi bucătărie?
Pentru baie şi bucătărie tapetul trebuie să fie foarte rezistent la umiditate şi la contactul cu apa. În general, în băi nu este atât de indicat a se aplica, decât pe grinzi sau pereţi mici, pentru a crea doar un efect, un element decorativ. În bucătărie sunt pretabile fie modele în ton sau în contrast cu mobilierul, fie cele fine şi cu texturi mai naturale.

Cum se potriveşte cu stilul?
Pentru adepţii pieselor de mobilier modern, minimalist, sunt de recomandat modelele viu colorate, eventual formele geometrice sau texturile în relief.

Cum se pune? Este indicat să se apeleze la un specialist sau se poate bricola?
Procedeul nu este atât de uşor şi, în general, este preferabil să fie chemat un specialist pentru aplicarea lui. Peretele trebuie pregătit înainte de lipirea tapetului prin aplicarea unei amorse speciale. Aceasta are rolul de a uniformiza peretele şi va face mult mai bine contact cu adezivul tapetului. Adezivul trebuie să fie cel recomandat tipului de tapet (pentru tapetul din vinil se foloseşte un adeziv mai puternic, nediluat; pentru cel din hârtie se foloseşte alt tip de adeziv, mult mai diluat, pentru a nu pătrunde prin foaia de tapet). În cazul în care vă plictisiţi de el, la fel de indicat este să chemaţi un specialist. Există modalităţi şi ustensile care pot face mult mai uşoară desprinderea lui de pe perete, fără a pica cu tot cu tencuială.

 

Citește totul despre:

Comentarii