15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialCum construim un suport de calitate pentru finisajul pardoselii

Cum construim un suport de calitate pentru finisajul pardoselii

Ne-am obişnuit ca realizarea unei baze pentru finisajele pardoselilor să fie o lucrare cvasiprezentă în lucrările de renovare.

Pe lângă remedierea suprafeţei, în vederea obţinerii unor finisaje perfecte, nu trebuie să ignoraţi faptul că o asemenea lucrare poate să vă aducă un beneficiu major în planul confortului termic și al economiilor cu energia consumată în acest sens. Condiţia este să folosiţi materiale de cea mai bună calitate.

Cazul particular pe care îl vom prezenta în cele ce urmează, este cel al unui apartament nou, achiziţionat de proprietari la roşu. La o primă vedere, el nu avea nevoie de o asemenea lucrare, deoarece planşeul poseda o planeitate bună. Cu toate acestea, proprietarii au dorit să se toarne şapă, din două motive. Primul a fost dat de faptul că era necesară definitivarea termoizolării locuinţei. Al doilea motiv a fost generat de faptul că majoritatea conductelor instalaţiei de încălzire au fost direcţionate pe pardoseală, lucru ce a condus la obligativitatea mascării lor.

Au fost folosite trei tipuri de materiale: polistirenul extrudat, plasa de armare şi şapa din ciment şi nisip.

Etape de lucru:

1. Montajul conductelor

Conductele de tur şi retur sunt din cupru şi au fost achiziţionate cu o izolaţie specială. Ele au fost direcţionate pe pardoseală, dinspre cutia de distribuitori spre locurile de montaj ale caloriferelor, şi au fost fixate în cleme metalice.

2. Montajul instalaţiilor de scurgere

Tot în această etapă a lucrărilor au fost realizate şi instalaţiile de scurgere din baie şi balcon. Pentru acestea au fost folosite conducte din PVC care au fost fixate pe pardoseală cu cleme metalice.

3. Montajul polistirenului

Direct pe pardoseală au fost aşezate plăci din polistiren extrudat Austrotherm, cu falţ, cu grosimea de 30 mm. În zonele conductelor, plăcile au fost tăiate cu cutter-ul în aşa fel încât între cele două materiale să nu rămână spaţii goale.

4. Montajul plasei de armare

Peste stratul de polistiren a fost aşezată plasă de Buzău. Aceasta este din fier-beton striat cu diametrul de 4 mm şi are rolul să împiedice apariţia fisurilor în stratul de şapă.

5. Realizarea stâlpilor reper

Înainte de turnarea propriu-zisă a şapei au fost realizaţi stâlpii reper. Construcţia lor a început din colţurile camerelor şi s-a continuat de-a lungul unor linii drepte, imaginare, la intervale de 2 metri.

6. Verificarea stâlpilor reper

După ce a fost construit primul stâlp cu înălţimea de 10 cm, toţi ceilalţi au fost realizaţi prin raportare la acesta. Verificarea a fost făcută cu ajutorul unei nivele de mari dimensiuni.

7. Umplerea intervalelor dintre stâlpi

Intervalele dintre stâlpii de la baza pereţilor au fost umplute. A rezultat un cadru plan care a avut un rol determinant în obţinerea unei suprafeţe perfecte pentru şapa din întregul apartament.

8. Turnarea şapei

Spaţiile dintre stâlpii reper au fost umplute cu şapă din ciment şi nisip. A fost folosită constant nivela pentru a se asigura o grosime uniformă de 10 cm. După uscare, s-a putut trece la montajul parchetului.

Cele mai citite

Modificări ale liniilor STB 90 și 201

Începând de sâmbătă, 30.03.2024, traseele liniilor urbane 90 și 201 se comasează, urmând ca noul traseu organizat între terminalele „Arena Națională” și „Semănătoarea” să...

Inovație și funcționalitate în baie cu Florin Art: Descoperă cele Mai bune opțiuni de mobilier

Mobilierul de baie nu este doar o necesitate practică într-o locuință modernă, ci și un element crucial în crearea unei atmosfere plăcute și funcționale...

România deschide dosare penale pentru spectacolele pirotehnice de pe stadioane; Ungaria se mândrește cu ele. FOTO

În țara noastră, introducerea de articole pirotehnice pe arenele sportive este interzisă, iar președintele FC Rapid București, Daniel Nicolae, și un lider galeriei giuleștene...
Ultima oră
Pe aceeași temă