9.8 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSpecialSărbătoarea Recoltei la Aliman

Sărbătoarea Recoltei la Aliman

Peste 25.000 de hectare de vie. Pământ fertil, mângâiat de razele soarelui, bogat în toate elementele nutritive de care viţa are nevoie pentru a da struguri gustoşi din care se obţin vinuri de calitate, apreciate în întreaga lume.

Când spui Dobrogea te gândeşti la celebrele podgorii Murfatlar, Istria-Babadag, Sarica-Niculiţel, dar şi la viile de la Ostrov, Oltina şi Aliman.

Nu degeaba botanistul A. Griesbach spunea că patria vinului trebuie căutată în ţinuturile Pontului şi ale Traciei, până dincolo de Dunăre, iar A.D Xenopol scria că Tracia era considerată locul de naştrere a zeului vinului, Dionysos.

Am dat o fugă ieri la o sărbătoare a recoltei organizată în via de la Aliman, judeţul Constanţa. Aici, compania Winero, formată dintr-un grup de investitori internaţionali, a cumpărat, în 2006, 100 de ha de teren, cultivând soiul românesc Fetească Neagră, dar şi soiurile internaţionale Merlot şi Cabernet Sauvignon şi investind în achiziţii şi plantări 2,6 milioane de euro. În septembrie 2009 a avut loc primul cules de struguri în această podgorie.

Anul acesta, s-au recoltat în premieră struguri de Fetească Neagră de o calitate deosebită. Savoarea lor se va regăsi în vinul din gama Alira.

„În acest an, foarte favorabil pentru viţa de vie, am reuşit să facem normarea strugurilor în două etape şi preconizăm că vom obţine o cantitate de 4,5 tone de struguri la hectar. Analizele privind calitatea mustului (acumularea de zahăr, aciditatea şi pH-ul etc.) ne îndreptăţesc să aşteptăm vinuri mai bune decât cele din recoltele 2009/2010″, a declarat Marc Dworkin, oenolog WineRo.

La sfârşitul acestui an se va lansa Alira Cabernet 2010 şi se va deschide crama de la Rasova, judeţul Constanţa.

Pe lângă vinul produs la Aliman, compania este unicul importator al vinurilor Enira produse la Bessa Valley, în Bulgaria În prezent, vinurile Enira sunt exportate în Germania, Austria, Cehia, Luxemburg, Marea Britanie, Elveţia, China, Coreea de Sud, Japonia şi Taiwan.

Sărbătoarea recoltei de la Aliman a fost completată de spectacole de muzică şi dans şi de bucate delicioase tradiţionale româneşti.

Cele mai citite

România și-a aflat ultima adversară din Liga Națiunilor

Lituania a învins cu 1-0 Gibraltarul în returul barajului pentru Liga C a Ligii Națiunilor și va face parte din grupa României, alături de...

Cum își schimbă Nicușor Dan aspectul fizic, în timpul campaniilor electorale. FOTO

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, pare să fie extrem de preocupat de aspectul său fizic, în perioada campaniilor electorale, când dorește să pară...

Anunțul făcut de Roxana Nemeș. “Nu există altă soluție!”

Roxana Nemeș, artistă și fostă concurentă Survivor All Stars, a vorbit despre operație de endometrioză, boala care poate duce la infertilitate, despre durerile pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă