10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialMencinicopschi lansează prima carte de gastronomie nutriţională. Vezi ce reţete poţi să...

Mencinicopschi lansează prima carte de gastronomie nutriţională. Vezi ce reţete poţi să găseşti în carte

Cui îi lipseşte de pe masă, în zilele de sărbătoare, salată de cartofi cu maioneză? Ştiaţi însă că pentru a fi hrănitoare aceasta trebuie preparată din cartofi cu coajă fină roz/roşie pe care nu o îndepărtaţi după fierbere? În plus, este bine să folosiţi sare de tip brut, marină, măsline naturale fără aditivi (măslinele naturale sunt verzi-maronii) şi să pregătiţi maioneză cu ulei extravirgin de măsline.

Astfel de sfaturi veţi găsi în cartea „Revoluţie în bucătărie. Reînvaţă să găteşti sănătos”, prima carte de gastronomie nutriţională scrisă de doctorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Mencinicopschi analizează şi rescrie majoritatea reţetelor noastre preferate, de la borşuri, supe, tocături, la salate, fripturi şi dulciuri.

„Ni se tot spune că nu e bine să facem exces de sărmăluţele, friptură de porc cu cartofi prăjiţi sau tocăniţă… însă suntem un popor mâncăcios, care nu reacţionează cu una cu două la restricţiile alimentare impuse de medici. Acesta este motivul pentru care am scris cartea Revoluţie în bucătărie. Reînvaţă să găteşti sănătos. Restricţiile pot fi înlocuite cu sfaturi, iar reţetele tradiţionale, care abundă în grăsimi, sare şi combinaţii alimentare nepotrivite, pot fi revizuite astfel încât să se transforme în alternative sănătoase pentru organism!”, a explicat Gheorghe Mencinicopschi.

Mămăligă în varianta sănătoasă

Mămăliga este mâncarea românului, o constantă în alimentaţia multora dintre noi. Însă puţini sunt cei care ştiu că mămăliga nu mai e demult un aliment hrănitor, ba mai mult, are încărcătură glicemică ridicată, ceea ce o face să fie contraindicată suferinzilor de diabet sau obezitate.

Potrivit doctorului Mencinicopschi, pentru a transforma mămăliga într-un aliment sănătos, tot ceea ce trebuie să facem este să optăm pentru mălai integral, bogat în tărâţe şi să adăugăm făină de hrişcă sau amarant.

Prima carte de gastronomie nutriţională

În prezent, oferta de cărţi de bucate este extrem de generoasă: de la cărţi de reţete cu specific românesc, italienesc, franţuzesc, englezesc, la cărţi cu reţete raw food… însă niciuna dintre aceste cărţi de bucate nu ne învaţă cum să gătim gustos, hrănitor şi cu adevărat sănătos în acelaşi timp.

„Revoluţie în bucătărie. Reînvaţă să găteşti sanatos” este o carte pentru toate generaţiile, astfel că poate fi folosită atât de către gospodinele încercate în ale bucătăriei, cât şi de către generaţia tânără care doreşte să pătrundă tainele gătitului tradiţional sănătos.

Cartea, publicată de editura Coreus se găseşte în librării, hipermarketuri şi online la preţul de 42 de lei.

Alexandra Jeles
Alexandra Jeleshttp://alexandra-jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

Emma Răducanu, în sferturile de finală ale turneului de la Stuttgart

Britanica Emma Răducanu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 500 de la Stuttgart, după ce a învins-o în două seturi, cu...

Declarațiile lui Ştefan Târnovanu înaintea derby-ului cu Rapid

Ştefan Târnovanu, portarul liderului FCSB, spune că formaţia sa este favorită la câştigarea derby-ului de sâmbătă, cu Rapid, şi că este deja cu gândul...

Lion Capital și Bursa Română de Mărfuri inventează motive pentru a nu plăti dividende. Acționarii societăților controlate de Bogdan Drăgoi și Gabriel Purice, nemulțumiți

Numeroși acționari ai Lion Capital, fosta SIF Banat-Crișana, sunt nemulțumiți că societatea condusă de fostul ministru de finanțe Bogdan Drăgoi nu plătește dividende. O...
Ultima oră
Pe aceeași temă