Gurmanderii de weekend: Binecuvântatul praz de la Craiova

În cele câteva zile pe care le-am petrecut la Craiova în căutare de mâncăruri tradiționale românești reinterpretate în versiune modernă, era cât pe ce să nu ne alegem nici măcar cu o coadă de praz, în ciuda așteptărilor noastre extrem de ridicate. Până la urmă, am avut noroc!

Share

Cezar Ioan 0 comentarii

02.09.2017 - 22:01

În cele câteva zile pe care le-am petrecut la Craiova în căutare de mâncăruri tradiționale românești reinterpretate în versiune modernă, era cât pe ce să nu ne alegem nici măcar cu o coadă de praz, în ciuda așteptărilor noastre extrem de ridicate. Până la urmă, am avut noroc!

Norocul nostru s-a numit Andi Mihăescu, neastâmpăratul proprietar al restaurantului Planter’s, de la intrarea în Parcul Romanescu. Cred că i s-a făcut milă de noi și ne-a pregătit un borș de praz acrit cu corcodușe culese de la el din ogradă, dar și o mâncare de praz cu măsline (& roșii și ceapă) și mămăligă rece, de ne-am lins pe toate degetele. N-or fi fost ele „reinterpretate“, dar la ce lipsă de praz în organism am resimțit la Cra-iova, te mai uiți?!? Cert este că ne-am bucurat să constatăm cum acest ingredient emblematic al Olteniei nu s-a pierdut chiar de tot din bucătăriile de restaurante și că – în ciuda faptului că a ajuns (pe nedrept) să fie considerat o „mâncare a săracului“ – încă mai sunt oameni care știu să-l prepare cu respect pentru tradiții și cu grijă pentru clienți.

Și astfel, „pe marginea farfuriei“, am avut o foarte interesantă discuție cu jupânul Andi: despre cum azi toată lumea (crede că) știe să gătească mâncare bună din ingrediente scumpe, dar, în realitate, marile epifanii gastronomice ale istoriei se datorează lipsurilor, și nu abundenței; despre cum am ajuns să mâncăm, oriunde în lume, penne all’Amatriciana, dar nu mai găsești aproape nicăieri o limbă cu măsline; despre cum în România lumea a devenit obsedată de carne, dar deliciile de sezon de prin grădini lipsesc de pe mese… În fine, ceea ce se cuvine cu adevărat menționat este: prazul a fost genial, în ambele forme de preparare! Și, să nu uit: plăcinta a fost excelentă și ea, cu caisele culese din curtea lui Andi. Iar terasa Planter’s, din parc… mai mult decât recomandată!

Puiul din Centrul Vechi

Tot Planter’s – dar abia preluat de Andi Mihăescu și în curs de reamenajare interioară – e și Pub-ul din Centrul Vechi al Craiovei. Un mușchiuleț de vițel cu mânătărci și telemea de oaie presărată pe deasupra a fost preparatul-vedetă ales de către proprietar pentru a ilustra ce gen de gastronomie va introduce la acest local. N-am putut decât să ne bucurăm de gustul fin al cărnii, de aromele ciupercilor și de „izul transhumant“, puternic, al telemelei – contribuție locală la o farfurie deja globalizată. Nici jumătatea de pui („cocoșel“, dacă tot fuserăm în Craiova!) crocant, cu ciulama de ciuperci, n-a fost absolut deloc neglijată, pielea crocantă a puiului fiind devorată în mai puțin de două minute (dacă Planter’s Pub e „puiul“ din Centrul Vechi al terasei mai vechi de la Parcul Romanescu, nu pu-team rata să-l testăm!).

Articol publicat inițial pe www.gastronomie- romaneasca.ro. Restaurant

Planter’s, str. Corneliu Coposu (intrarea în Parcul Romanescu), 200341,  Craiova, jud. Dolj, Tel.: (+4)0722.969.798

Planter’s Pub, str. Panait Moșoiu nr. 5A, Craiova, jud. Dolj,  Tel.: (+4)0722.969.798

Citește totul despre:

Comentarii

loading...