14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialCe vase din bucatarie afecteaza sanatatea

Ce vase din bucatarie afecteaza sanatatea

Era tehnologizarii s-a facut simtita si in bucatarie, prin intermediul instrumentelor care mai de care mai sofisticate, pe care le folosim la prepararea mancarii. Le alegem in functie de spatiul pe care il ocupa in bucatarie, de rapiditatea in prepararea mancarii, chiar si a designului, mai putin in functie de cat de sanatoase sunt pentru organismul nostru!

Prof. Dr. Mencinicopschi a facut in cartea “Reinvata sa gatesti. Carte de bucate sanatoase” o analiza detaliata a instrumentelor in care gatim, astfel incat sa stim la ce ne expunem atunci cand pregatim diverse mancaruri.

“Stiati ca, pentru a avea o mancare sanatoasa trebuie sa stim sa alegem instrumentele potrivite, compatibile cu alimentele? Sunt preferate instrumentele confectionate din ceramica, teflon, sticla, otel inoxidabil alimentar si fonta smaltuita. Nu sunt indicate vasele din aluminiu, cupru, vasele acoperite cu teflon de slaba calitate sau cele cu smaltul deteriorat”, ne explica dr. Menci in cartea “Reinvata sa gatesti. Carte de bucate sanatoase”.

Instrumente de gatit -> ASA DA!

1. Dispozitivul de fierbere in vapori de apa

Acesta consta in mai multe vase suprapuse, perforate, asezate peste un vas in care se pune apa. Legumele si carnea introduse intr-un astfel de vas isi pastreaza nutrientii in stare activa.

2. Wok-ul

Acest instrument asiatic de gatit a castigat tot mai multi adepti deoarece forma sa permite amestecarea uniforma a carnii, a pestelui si a legumelor, utilizandu-se in acelasi timp o cantitate mica de grasime si necesitand un timp redus de gatire, ceea ce duce la menajarea nutrientilor din alimente.

3. Oala sub presiune

“Sunt indicate doar cele din oteluri inoxidabile alimentare. Temperatura din oala, de peste 100 grade Celsius, reduce timpul de preparare a mancarii si implicit salvarea calitatii alimentelor, in timp ceapa care acopera alimentele, folosita la supe si ciorbe, este extrem de bogata in nutrienti”, potrivit informatiilor cuprinse in cartea “Reinvata sa gatesti. Carte de bucate sanatoase”.

4. Gratarul

Acest instrument de gatit se afla in acelasi timp la rubrica Asa Da, cat si la rubrica Asa Nu.

De ce nu este bun gratarul?

Daca sub gratar se afla foc direct, grasimea scursa din carne se va aprinde si va genera substante cancerigene.
Arderea carbunilor genereaza de asemenea substante toxice, care contamineaza carnea odata cu fumul. Cand este bun gratarul?

Atunci cand gratarul este construit din doua piese suprapuse, atunci cand caldura nu se afla direct sub alimente ->cazul gratarului care se pune pe aragaz.

Atunci cand gratarul este vertical ->asemenea gratarelor folosite la saorma.

Instrumente de gatit -> ASA NU!

Un mare NU il primeste cuptorul cu microunde. Desi rapid atunci cand nu avem timp sa gatim, acesta ne scurteaza timpul pana ajungem la medic!

Alimentele incalzite la microunde sunt devitalizate si nehranitoare, iar recipientele folosite la incalzirea mancarii pot emana compusi toxici!

 

 

Razvan Voiculescu
Razvan Voiculescuhttp://razvan-voiculescu
Razvan Voiculescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Accident rutier pe DN2-E85, în județul Buzău. Două femei au ajuns la spital

Două femei în vârstă de 32 de ani şi 39 de ani au fost transportate de urgenţă la spital vineri, în urma unui accident...

Dan Podaru candidează din partea PER la funcția de primar al sectorului 1

Fostul consilier local Dan Podaru va fi candidatul Partidului Ecologist Român pentru funcția de primar al sectorului 1, după ce formațiunea sa politică, Alianța...

Trei avioane F-16 cumpărate din Norvegia au ajuns în România

Trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat, astăzi, la Baza 71 Aeriană "General Emanoil Ionescu" de la...
Ultima oră
Pe aceeași temă