5.5 C
București
luni, 17 ianuarie 2022
AcasăȘtiințăUn italian, un german și un american au câștigat premiul Nobel pentru...

Un italian, un german și un american au câștigat premiul Nobel pentru Fizică

Premiul Nobel pentru fizică a fost acordat oamenilor de știință Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann și Giorgio Parisi, a căror activitate a prezis schimbările climatice și a descifrat sistemele fizice complexe.

Italianul Giorgio Parisi a primit premiul ca o recunoaştere pentru „contribuţii inovatoare la înţelegerea sistemelor fizice complexe”.

Giorgio Parisi va primi jumătate din acest premiu, pentru „descoperirea interacţiunii dintre dereglări şi fluctuaţii din sistemele fizice, de la scară atomică la scară planetară”, iar Syukuro Manabe şi Klaus Hasselmann vor împărţi cealaltă jumătate a premiului, fiind recompensaţi pentru „modelul fizic al climei Pământului, cuantificând variabilele şi prezicând în mod fiabil încălzirea globală”, potrivit comunicatului oficial publicat de Comitetul Nobel.

Sykuro Manabe, născut în 1931 în localitatea Shingu din Japonia, a obţinut diploma de doctorat la Universitatea Tokyo în anul 1957. A fost rectorul catedrei de meteorologie din cadrul Universităţii Princeton din Statele Unite.

Klaus Hasselmann s-a născut în 1931 în oraşul german Hamburg şi a obţinut doctoratul în 1957 la Universitatea Gottingen. A fost profesor la Institutul Max Planck pentru Meteorologie din Hamburg.

Giorgio Parisi s-a născut în anul 1948 la Roma. Şi-a obţinut doctoratul în 1970 la Universitatea Sapienza din Roma, unde a şi profesat.

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Efectele Afacerii Djokovic

Lumea a aflat că Nole urmează să fie deportat. Avocații săi au pierdut procesul cu ministerul imigrărilor din Australia. Spre dezamăgirea fanilor, nu va...

Furtuna de zăpadă din sudul SUA provoacă în continuare ravagii serioase

Furtuna de zăpadă, care a lovit în acest weekend sudul SUA, a provocat ravagii însemnate, lăsând mii de persoane fără curent electric şi determinând...

Un polițist este amenințat că va fi împușcat, după accidentul în care a murit o fetiță

Un polițist este amenințat că va fi împușcat, după accidentul în care a murit o fetiță, iar o alta a fost grav rănită. Accidentul...
Ultima oră
Pe aceeași temă