24.6 C
București
marți, 28 iunie 2022
AcasăȘtiințăO gaură neagră ascunsă a fost descoperită în galaxia noastră vecină

O gaură neagră ascunsă a fost descoperită în galaxia noastră vecină

Recent, s-a descoperit o nouă gaură neagră. Se află la 160.000 de ani lumină distanță de Pământ și este de 11 ori mai mare decât masa soarelui nostru, scrie CNN.

Astronomii au descoperit-o folosind telescopul uriaș al Observatorului European de Sud din Chile. Au observat modul în care gravitația găurii negre a influențat mișcarea unei stele din apropiere, care este de aproximativ de cinci ori mai mare decât masa soarelui nostru.

Este pentru prima dată când acest mod de a detecta o gaură neagră este folosit și ar putea ajuta cercetătorii să descopere și alte găuri negre ascunse în galaxia noastră Calea Lactee și în alte galaxii.

Cu cât astronomii învață mai multe despre găurile negre, cu atât pot înțelege mai bine cum se formează și cum se schimbă aceste obiecte cosmice în timp.

Conform unei lucrări publicate în Anunțurile lunare ale Societății Regale de Astronomie, astronomii spun:

„Asemenea lui Sherlock Holmes care urmărește o bandă criminală, ne uităm la fiecare stea din acest grup, încercând să găsim dovezi în ceea ce privește prezența găurilor negre, dar fără a le vedea direct”.

„Rezultatul prezentat aici reprezintă doar unul dintre criminalii căutați. Dar, când descoperi unul, ești pe cale să-i descoperi și pe restul.”

Găurile negre sunt dificil de detectat, dar tind să-și dezvăluie prezența invizibilă, prin acțiunile lor. Găurile negre emit raze X atunci când înhață materia înconjurătoare sau creează unde gravitaționale atunci când se ciocnesc una de cealaltă.

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

LIVE UPDATE Rusia – Ucraina, ziua 205: Consiliul de Securitate al ONU se reunește, după ultimele bombardamente ale Kremlinului

UPDATE, ora 09:14: Bilanţul morţilor în urma atacului cu rachetă al forţelor ruse asupra unui centru comercial din Kremenciuk a crescut la 16 morţi...
00:00:40

Tatăl luptătorului marocan din Donețk condamnat la moarte cere o intervenție rapidă pentru salvarea lui

Tatăl unui bărbat marocan, condamnat la moarte de către o instanță din autoproclamata Republică Populară Donețk (RPD) pentru acuzații de mercenariat, a cerut țării...

Pectoralii liderilor G7 și moartea cailor verzi

Liderii țărilor din G7, prezenți ieri la castelul Garmisch-Partenkirchen din Bavaria, și-au bătut joc de imaginea de macho a președintelui rus Vladimir Putin.  . „Să...
Ultima oră
Pe aceeași temă