13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăTechStudenții români au conceput un nou model de ARO

Studenții români au conceput un nou model de ARO

Din echipa inițială a proiectului au făcut parte 40 de persoane, dar în final au rămas doar opt studenți de la Facultatea de Mecanică a Universității Tehnice din Iași, coordonați de profesorul Adrian Sachelarie. Ei au realizat, în cadrul unei lucrări de licență, un nou model de ARO.

Ideea acestei mașini a pornit de la un concurs de design lansat de Universitatea Tehnică și intitulat „ARO Revolution”. Proiectul a pornit de la vehicul vechi ARO 244, de la care a fost recuperat șasiul, rezultând în final un automobil pick – up, dotat cu un motor Toyota cu capacitatea de 2,4 litri și 110 cai putere. Noul model, mai greu cu o tonă față de vehiculul original, a fost denumit “iARO Camarad” (litera i fiind inițiala orașului Iași). O variantă intermediară a fost prezentată, în anul 2015, și la Salonul Auto București.

Uzina ARO din Câmpulung-Muscel a început să producă vehicule de teren în anul 1957. Ea a asamblat peste 380.000 de vehicule, mai întâi sub marca IMS și apoi sub numele de ARO. Două treimi dintre acestea au fost exportate în peste 110 țări – în condițiile în care, până în anul 1989, 90 la sută din producție mergea la export.

Uzina din Câmpulung-Muscel și-a încetat producția în anul 2003. Dar potrivit anumitor surse, mașini ARO au continuat să fie produse, ulterior, încă zece ani, în Cehia.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...

Ciolacu laudă candidații PSD la funcții de primar. Au “ambiția de a face lucruri”

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, anunță candidații PSD la funcții de primar în municipiul București, lăudându-i pentru faptul că au "ambiția de a face lucruri". Este...

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...
Ultima oră
Pe aceeași temă