23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialVIDEO. Noi informaţii despre asteroidul care a trecut cel mai aproape de...

VIDEO. Noi informaţii despre asteroidul care a trecut cel mai aproape de Pământ

Asteroidul care a trecut luni prin apropierea Terrei, are propriul satelit natural, potrivit imaginilor date publicităţii de astronomi, informează NASA, relatează Mediafax

Asteroidul 2004 BL86 s-a aflat luni, la 18.19, ora României, la 1,2 milioane de kilometri de Terra, adică de 3,1 ori distanţa dintre Pământ şi Lună. Aceasta este cea mai mică distanţă pe care un obiect spaţial cunoscut o va atinge faţă de Pământ până în 2027. Imaginile radar prezentate de astronomii NASA au relevat prezenţa unui satelit natural pe orbita asteroidului.

Cercetătorii au creat un film din cele 20 de imagini obţinute cu ajutorul unei antene radar, cu diametrul de 70 de metri, de la Goldstone, în California.

 

Imaginile arată că obiectul spaţial principal are circa 325 de metri în diametru şi are pe orbită un mic satelit natural, cu un diametru de circa 70 de metri. Potrivit NASA, între obiectele spaţiale cunoscute aflate în apropierea Terrei, aproximativ 16% dintre asteroizii care au un diametru de cel puţin 200 de metri alcătuiesc un sistem binar (asteroidul principal însoţit de unul mai mic, pe orbita primului) sau chiar sisteme cu doi sateliţi naturali în jurul asteroidului principal.

Rezoluţia imaginilor radar obţinute cu antena de la Goldstone, California este 4 metri per pixel.

Traiectoria asteroidului 2004 BL86 este cunoscută în detaliu. Vizita efectuată de obiectul spaţial luni a fost la cea mai mică distanţă la care asteroidul va trece pe lângă Terra în cel puţin următoarele două secole.

Citeşte şi: Unul dintre cei mai luminoși asteroizi se află aproape de Pământ

În 2027, asteroidul 1999 AN10, de dimensiuni comparabile cu cel care a trecut luni pe lângă Pământ, va trece pe lângă Terra la o distanţă mai mică de 1,2 milioane de kilometri.

2004 BL86 a fost descoperit pe 20 ianuarie 2004, de sistemul de supraveghere spaţială Lincoln Near-Earth Asteroid Research (LINEAR) din White Sands, New Mexico.

Cele mai citite

Nicolae Ciucă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO: „Aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră”

Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, a evidenţiat, vineri, într-un mesaj transmis cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la admiterea României în...

Tramvaiul 41 nu va circula sâmbătă

Linia de tramvai 41 va fi suspendată temporar, sâmbătă, 30.03.2024, anunță STB. Legătura între cartierul Drumul Taberei și zona de Nord a Capitalei se va...

Duel între Danielle Collins şi Elena Rîbakina în finala turneului WTA de la Miami

Finala WTA 1.000 de la Miami le va pune față în față pe americanca Danielle Collins şi kazaha Elena Rîbakina, ambele jucătoare câștigându-și semifinalele...
Ultima oră
Pe aceeași temă