23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialVeste bună de la oamenii de știință care monitorizează gaura din stratul...

Veste bună de la oamenii de știință care monitorizează gaura din stratul de ozon

Cercetările oamenilor de ştiinţă din SUA şi Marea Britanie, publicate în revista Science, arată că gaura vastă din stratul de ozon deasupra Antarcticii se micşorează, iar stratul de ozon se va reface de-a lungul timpului, informează Mediafax.

Cercetările echipelor de oameni de ştiinţă din SUA şi Marea Britanie au arătat că mărimea găurii din stratul de ozon s-a redus, în medie, cu 4 milioane de km pătraţi începând cu 2000. Măsurătorile au fost făcute începând cu luna septembrie a fiecărui an, perioada anuală când gaura din stratul de ozon începe să se deschidă.

Studiul publicat în revista Science, a stabilit că retragerea treptată a substanţelor şi instalaţiilor care foloseau clorofluorocarbonului (CFC) înseamnă că stratul de ozon “îşi va reveni ca structură, deşi într-un ritm extrem de lent.” Clorofluorocarburile, folosite în trecut în aerosoli şi frigidere, pot persista în atmosferă pentru mai mult de 50 de ani, însemnând că gaura din stratul de ozon se va vindeca abia în 2050 sau 2060.

Protocolul de la Montreal, un tratat internaţional din 1987 ratificat de toate ţările membre ONU a stimulat naţiunile să eradicheze utilizatea produselor pe bază de CFC-uri.

După semnarea acordului au apărut temeri că subţierea stratului de ozon ar putea cauza probleme grave de sănătate oamenilor ,dar şi probleme pentru mediul înconjurător datorită razelor ultraviolete (UV) care ar ajunge pe suprafaţa Pământului fără protecţia stratului de ozon. ONU extimează că 2 milioane de cazuri de cancer de piele pe an au fost evitate prin retragere treptată a CFC-urilor.

Gaura din stratul de ozon s-a format deasupra Antarcticii din cauza vastei regiuni de nori care se ia naştere desupra celui mai rece continent de pe Pământ. Acest nor ajută substanţele de tip CFC să persiste în acea zonă, fapt ce cauzează subţierea stratului de ozon. Stratul de ozon se subţiază cel mai mult în emisfera sudică în timpul primăverii.

De asemenea, activitatea vulcanică poate poate stimula epuizarea stratului de ozon. În 2015, cercetătorii au descoperit cu alarmare că cea mai mare gaură din stratul de ozon, măsurând mai mult de 20 de milioane de kilometri pătraţi, s-a deschis în octombrie.

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Anunțul zilei în Bundesliga! Xabi Alonso și-a decis viitorul: „Acesta este locul potrivit pentru mine”

Antrenorul spaniol Xabi Alonso a confirmat vineri, într-o conferință de presă, că va continua pe banca formației germane Bayer Leverkusen şi în sezonul viitor,...

Atenționare Cod galben de vânt puternic în 15 județe din țară

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare Cod galben de vânt puternic valabilă vineri, până la ora 18:00, în 15 judeţe, şi o...
Ultima oră
Pe aceeași temă