9.1 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialTelescopul spaţial Hubble - 20 de ani în necunoscut

Telescopul spaţial Hubble – 20 de ani în necunoscut

În România, o ţară unde astronomia nu se mai studiază în şcoli, astfel de informaţii sunt disponibile doar via internet, canale TV specializate sau prin mijlocirea cluburilor de pasionaţi ai domeniului. Un asemenea grup activează de ani buni la Observatorul Astronomic “Amiral Vasile Urseanu”, din Bucureşti.

Carina, lumina ultravioletă de la mii de ani depărtare

Este locul unde, joi, câţiva membri ai Observatorului au marcat aniversarea telescopului Hubble prin dezvelirea unui poster realizat după cea mai recentă poză transmisă de “autobuzul” spaţial: nebuloasa Carina, o imensitate străbătută de praf, gaz, vânturi solare şi lumina ultravioletă a stelelor tinere, aflată la 7.500 de ani lumină faţă de Pământ.

“Este locul unde se nasc stelele. Cel mai mic punct din această nebuloasă este de sute de ori mai vast decât distanţa de la Pământ la Soare”, spune Adrian Şonka, coordonatorul Observatorului Astronomic.

El explică, simplificând, cum funcţionează Hubble: preia lumina reflectată de planete sau stele şi, în funcţie de puterea luminii, calculează distanţa faţa de Terra şi poate chiar să ofere informaţii despre compoziţia respectivelor corpuri spaţiale.

Energia întunecată, forţa care lăţeşte Universul

“Aşa am aflat că 73 la sută din tot spaţiul este energie întunecată, care accelerează Universul, acţionând invers în comparaţie cu forţa gravitaţională. Nu ştim însă foarte multe despre această energie. Apoi, 23 la sută reprezintă materia întunecată, o masă invizibilă în care putem să plutim şi noi, fără să realizăm. În fine, planetele, stelele sau praful cosmic înseamnă doar 4 la sută din Univers”, precizează Adrian Şonka.

Apropos de Univers, este vechi de 13,7 miliarde de ani, potrivit calculelor realizate pornind de la imaginile transmise de Hubble.

Iar telescopul trimis în spaţiu, în 1990, de Administraţia Naţională Americană a Aeronauticii şi Spaţiului (NASA) şi Agenţia Spaţială Europeană (ESA) a captat până în prezent 500.000 de imagini, observând peste 30.000 de obiecte cereşti. Totul cu o viteză de rotaţie de 27.000 km/h, astfel încât a înconjurat Terra o dată la fiecare 97 de minute.

Hubble se apropie însă de ultima sa tură. Cândva între 2013 şi 2021 va ieşi din uz. Dar NASA şi ESA îi pregătesc deja un înlocuitor. Telescopul “James Webb”, care ar urma să fie lansat în spaţiu în 2014.

Claudiu Berbece
Claudiu Berbecehttp://claudiu-berbece
Claudiu Berbece, reporter Rl online
Cele mai citite

Tinerii nu mai aleg armata. Perioada de înscriere a fost prelungită anul acesta cu două săptămâni în colegiile militare

Colegiile militare din țară duc lipsă de "viitor". Mai exact, se pare că majoritatea tinerilor nu-și mai doresc să îmbrace uniforma militară. În ultimii...

Ministrul belgian al Sănătății solicită UE să ia mai multe măsuri împotriva fumatului

UE are nevoie de mai multe inițiative pentru a combate consumul de tutun și pentru a crea un mediu sănătos axat pe prevenire, a...

Mai mulți palestinieni au murit în încercarea de a ajunge la ajutoarele parașutate

Ajutoarele aruncate din avion au căzut în apă. Biroul de presă al guvernului din Gaza, condus de Hamas, susţine că 18 palestinieni au murit...
Ultima oră
Pe aceeași temă