Savanţii au reuşit să facă ţesut cardiac din spanac

Legumele şi verdeţurile sunt bune pentru sănătate, dar acum s-a descoperit o cu totul altă metodă prin care o anumită plantă îţi poate ajuta inima. Frunzele de spanac pot fi transformate în celule cardiace umane, spun cercetătorii citaţi de Live Science

Share

Elena Mitrovici 0 comentarii

17.04.2017 - 13:22

Legumele şi verdeţurile sunt bune pentru sănătate, dar acum s-a descoperit o cu totul altă metodă prin care o anumită plantă îţi poate ajuta inima. Frunzele de spanac pot fi transformate în celule cardiace umane, spun cercetătorii citaţi de Live Science

În mai multe experimente, oamenii de ştiinţă de la Institutul Politehnic Worchester au crescut în laborator celule cardiace umane pe frunze de spanac, infuzându-le cu o soluţie specială cu ajutorul căreia au fost îndepărtate celulele plantei. Studiile au arătat că mai multe frunze de spanac pot fi folosite pentru a dezvolta straturi de muşchi cardiac uman sănătos, care ar putea fi folosit într-o zi pentru a trata pacienţii care au suferit atacuri de cord, spun cercetătorii.

Frunzele de spanac au fost alese pentru că au o reţea vastă de vase prin care ajung la celule apa şi nutrienţii. „Tulpina lor chiar seamănă cu o aortă“, spune unul dintre cercetători.

Odată ce sunt înlăturate celulele plantei, rămâne o structură din celuloză, ale cărei vene pot fi folosite pentru a replica modul în care sângele se mişcă prin ţesutul uman.

„Celuloza este biocompatibilă, spun cercetătorii, şi a fost folosită într-o gamă largă de aplicaţii medicale regenerative, cum ar fi ţesuturile cartilagiilor, ale oaselor sau în vindecarea rănilor.“

Inima verde

Apoi, scheletul plantei a fost scufundat în celule umane vii, pentru ca ţesutul uman să se prindă de acesta şi să se dezvolte pe el. După ce frunza de spanac a început să se transforme într-o inimă în miniatură, cercetătorii au introdus fluide şi microbile prin vene, pentru a arăta că prin acestea ar putea circula celulele sanguine.

Exact ca vasele de sânge, venele frunzelor modificate ar trebui să transporte oxigen în zona în care celulele plantelor au fost înlocuite cu ţesut uman.

Înainte de a se opri la frunzele de spanac, oamenii de ştiinţă au dezgolit de celule frunze de pătrunjel şi pelin dulce şi au demonstrat această tehnică pe rădăcinile păroase ale unei plante de arahide. Ei speră că, dacă vor fi făcute cercetări suplimentare, va fi posibilă folosirea a diferite plante pentru generarea de diferite ţesuturi, cum ar fi, spre exemplu, construcţia osului pornind de la structura lemnului.

Deocamdată, celulele cardiace obţinute din frunze de spanac sunt în stadiu experimental, iar cercetătorii încearcă să înţeleagă cum poate fi integrat în ţesutul cardiac viu.   

Citește totul despre:

Comentarii

loading...
Loading...
loading...