23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialPrima italiancă astronaut a ajuns la bordul ISS

Prima italiancă astronaut a ajuns la bordul ISS

Prima femeie astronaut din Italia a ajuns luni la bordul Stației Spațiale Internaționale, alături de încă doi membri ai echipajului, aceștia fiind transportați cu ajutorul unei rachete Soyuz.

Potrivit Mediafax, la bordul capsulei Soyuz s-au aflat viitorul comandant al ISS Terry Virts, din partea NASA, comandantul capsulei Soyuz Anton Shkaplerov, din partea agenţiei spaţiale ruse, şi Samantha Cristoforetti, aflată la prima misiune în spaţiu, din partea Agenţiei Spaţiale Europene (ESA). Racheta purtând capsula Soyuz a decolat duminică, la ora 21.01 GMT (23.01, ora României).

Şase ore mai târziu, capsula Soyuz s-a conectat la modulul rusesc al ISS, în timp ce zbura la circa 418 kilmetri altitudine, deasupra Oceanului Pacific.

ISS este folosită ca laborator ştiinţific în experimente privind viaţa, cercetarea materialelor, dezvoltarea de noi tehnologii şi alte studii folosind condiţiile de microgravitaţie şi posibilitatea de observare a spaţiului cosmic.
"Cred că peste o sută de ani, peste 500 de ani, oamenii se vor uita înapoi şi vor vedea aceşti mici paşi pe care i-am făcut referitor la călătoria în Sistemul Solar, la fel cum a făcut Cristofor Columb şi alţi exploratori în urmă cu 500 de ani", a declarat Terry Virts, într-o conferinţă de presă de dinainte de lansare.

Staţia spaţială, un laborator de cercetare în valoare de 100 de miliarde de dolari, a avut un echipaj mai mic începând din 9 noiembrie, când cosmonautul rus Maxim Suraev, astronautul ESA Alexander Gerst şi americanul Reid Wiseman au revenit pe Pământ după o misiune în spaţiu de cinci luni şi jumătate.

La bordul ISS rămăseseră doar trei astronauţi – ruşii Elena Serova şi Alexandr Samokutiaev şi americanul Barry Wilmore.
Noul echipaj are o misiune de şase luni, ce va include şi trei ieşiri în spaţiu pentru a pregăti ISS pentru primirea noilor vehicule spaţiale comerciale americane, care ar trebui să înceapă să transporte echipajele de astronauţi către şi dinspre staţie în 2017.

Samantha Cristoforetti, în vârstă de 37 de ani, pilot de avion în armata italiană, a respins întrebările presei în legătură cu faptul că este prima femeie astronaut din Italia.

"Nu am făcut nimic special ca să fiu prima italiancă în spaţiu. Am vrut să zbor în spaţiu şi s-a întâmplat să fiu prima", a declarat Cristoforetti, în limba rusă, în cadrul unei conferinţe de presă transmise pe internet, din Kazahstan, înainte de lansarea pe orbită a capsulei Soyuz, mi scrie Mediafax.

ISS este un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanţat în principal de Statele Unite ale Americii şi la realizarea căruia participă 16 ţări. Staţia este ocupată în permanenţă, din noiembrie 2000, de echipaje comune.
ISS se află pe orbita terestră la o altitudine de circa 420 de kilometri, efectuând o rotaţie completă în jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigând cu viteza medie de 28.000 de kilometri pe oră. Cântărind peste 408 tone, ISS oferă un spaţiu locuibil echivalent cu cel dintr-un avion Boeing 747.

Cele mai citite

1 din 2 elevi, victimă a bullyingului

Un procent covârșitor de elevi - 81% - afirmă că au fost martori ai situațiilor de bullying în școala unde învață, în vreme ce...

Explozie la Rafinăria Petromidia! Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție

O explozie s-a produs, vineri, la Rafinăria Petromidia, iar autorităţile au activat Planul Roşu de Intervenţie. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea”, explozia...

Grav accident auto pe DN2 – E85, în Vrancea! Opt persoane, rănite în urma coliziunii dintre un autoturism și un microbuz

Opt persoane au fost rănite, vineri, la intersecţia DJ 205 R Coteşti cu DN2 - E85, în urma coliziunii dintre un microbuz de transport...
Ultima oră
Pe aceeași temă