13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialNASA publică imagini spectaculoase cu galaxia Messier 94

NASA publică imagini spectaculoase cu galaxia Messier 94

Fotografia săptămânii, publicată miercuri de NASA, surprinde galaxia spiralată Messier 94, aflată în micuța constelație Canes Venatici (Câinii de vânătoare) de pe cerul boreal, la distanța de aproximativ 16 milioane de ani lumină de Pământ.

Această galaxie este foarte activă, în norul de gaze și praf cosmic ce înconjoară nucleul galactic aprinzându-se numeroase noi stele. Uriașa maternitate stelară a acestei galaxii s-a format probabil sub o undă de presiune provenită din centrul galactic, care a comprimat gazul și praful cosmic din zonele de la marginea acestui centru.

Citește și: Telescopul Hubble, descoperire UIMITOARE la 6.000 de ani lumină distanță

Comprimarea materiei duce la acumularea unor nori denși de gaze și praf cosmic. În interiorul acestor nori denși, gravitația imensă atrage și agită moleculele de gaz și particulele de praf cosmic până când temperatura și presiunea devin suficient de ridicate pentru a începe procesul de fuziune nucleară a hidrogenului: actul de naștere al unei noi stele.

Galaxia Messier 94 a fost descoperită de astronomul francez Pierre Méchain în 1781 și la puțin timp după aceea a fost introdusă în celebrul catalog de obiecte astronomice al colaboratorului său astronomul Charles Messier.

Citește și: GALERIE FOTO: Privește Universul în 88 de fotografii spectaculoase realizate de Hubble

Această galaxie nu este lipsită de controverse. Un studiu publicat în 2008 ajungea la concluzia că Messier 94 nu conține deloc sau doar foarte puțină materie întunecată. Studiul analiza orbitele stelelor din această galaxie și densitatea norilor de hidrogen și ajungea la concluzia că întreaga masă galactică este formată din materie ordinară, vizibilă. Acest rezultat este cu totul neobișnuit, ținând cont de faptul că modelele actuale de formare și dezvoltare galactică nu pot descrie o situație în care o galaxie se poate forma fără a dispune de un halou de materie întunecată sau cum, odată formată, o galaxie ar putea să-și piardă materia întunecată.

Messier M94 este una dintre cele mai strălucitoare galaxii din așa-numitul Grup (galactic) M94 — un grup ce conține între 16 și 24 de galaxii. Acest grup galactic este doar unul dintre multele astfel de grupuri galactice aflate în Super-roiul Virgo (Fecioarei) numit și Superclusterul Local.

Citește și: VIDEO: Telescopul Hubble împlinește 25 de ani

O caracteristică neobișnuită a acestei constelații este un „inel” de stele strălucitoare, acesta fiind un loc în care noile stele se formează cu o rată destul de mare. Cauza acestei regiuni cu formă neobișnuită este, probabil, un val de presiune care se îndreaptă spre exterior din centrul galactic, comprimând gaz și praf în regiunea exterioară. Comprimarea materialului înseamnă că gazul se acumulează în nori mai denși. În interiorul acestor nori, gravitația combină gazul și praful până când temperatura și presiunea sunt destul de mari pentru ca stelele să se poată naște.

Cele mai citite

Despăgubiri record după prăbușirea podului Francis Scott Key din Baltimore

Despăgubirile pe care le vor plăti companiile de asigurări în urma prăbușirii podului Francis Scott Key din Baltimore ar putea să fie cele mai...

Curiozități despre Paștele Catolic: de la tradiții în Marea Britanie până la ouăle de ciocolată din Statele Unite.

Paștele catolic în 2024 se sărbătorește duminică, 31 martie. Iată 12 lucruri interesante despre Paștele Catolic: Fiecare copil din Marea Britanie primește în medie 8,8...

Copilul tău și-a pierdut pofta de mâncare? Iată ce trebuie să faci!

Lipsa de apetit la copii reprezintă o problemă comună, care adesea îngrijorează părinții. Este esențială o abordare atentă și informată pentru a identifica cauzele...
Ultima oră
Pe aceeași temă