22 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialMarte, un pas mai aproape de a fi colonizată?

Marte, un pas mai aproape de a fi colonizată?

Vă amintiți filmul care a aprins imaginația milioanelor de spectatori? Visul de a coloniza lumi noi și îndepărtate, de a traversa spațiul în căutarea civilizațiilor extraterestre și de a garanta un viitor omenirii? Da, acel film. Star Trek.

SPAŢIUL – ULTIMA FRONTIERĂ

Cu toate astea, în 2017, ne apropiem cu pași rapizi de ce părea a fi un gând de neimaginat. Sub îndrumarea lui Elon Musk, omenirea va coloniza planetă roșie – Marte – cu până la 1 milion de locuitori. O baza lunară, mai întâi? Elon nu exclude nici această posibilitate. Printre atâtea concepte, proiecte interesante și tehnologii inedite, vă pot spune că o tematică spațială, foarte ușor accesibilă, o putem găsi la sloturile online. Aici tehnologia este permisivă, distracția este garantată și trebuie să folosiți din plin orice mijloc de a face bani, pentru că o călătorie spațială nu este ieftină!

CEO-ul companiei SpaceX, Elon, a proiectat un “S.I.T”, sau Sistem Internațional de Transport, capabil de a transporta până la 100 de persoane și o greutate de până la 400 tone. Această rachetă va fi propulsată de motoare de ultima generație, numite Raptor, de 3 ori mai puternice decât Merlin – propulsoarele rachetei Falcon.

Până la 42 de motoare sunt proiectate pentru a fi montate pe una dintre aceste rachete, iar compania are în plan de a construi până la 1000 de asemenea nave spațiale. Planul creat de Elon presupune că acest propulsor va lansa rachetă în orbită, apoi vor reveni pentru o nouă lansare, iar această manevrabilitate este posibilă datorită unui sistem inovator de navigație. Rachetele vor rămâne în orbită până când pământul și planeta Marte vor fi perfect aliniate, o dată la 26 de luni, apoi vor călători împreună.

Cheia succesului, în opinia lui Elon, este combustibilul refolosibil și faptul că aceste propulsoare vor fi proiectate să rezistă la până 1000 de lansări, iar rachetele vor putea efectua între 9 și 12 drumuri. În momentul în care costurile vor fi prea mari, se va decide montarea unui minim de 32 de motoare de ultima generație, în loc de 42.

În momentul de fată, resursele NASA sunt concentrate pe misiuni lunare, iar acordul semnat între aceasta și Rusia, China și comisia Europeană va conduce încet, dar sigur, către proiectarea unor stații lunare.

În luna octombrie, Tesla, sub îndrumarea lui Elon, s-a implicat puternic în restaurarea grilei de energie a spitalului “Del Nino”, din Puerto Rico, grilă devastată de uraganul Maria, cu o rată de succes de 100%. Pe lângă o donație personală, mai mult decât generoasă, de 250.000 USD, putem spune că în momentul de față spitalul este funcțional și primește energie solară, stocată în bateriile și panourile Powerwall, tehnologie patentată de Elon Musk. Guvernatorul Ricardo Rossello a fost încântat de rezultatul acestui proiect și se pare că se dorește restaurarea a peste 95% din grila energetică din Puerto Rico.

Cu toate că până în momentul de față au depășit orice barieră tehnologică și financiară, colonizarea unei planete ridică o serie de riscuri imposibil de asimilat, dar în ceea ce privește transportul suntem cu un pas mai aproape de certitudine. Până atunci, Elon propune folosirea acestor rachete în scopul de a transporta oameni dintr-un punct în altul al planetei Pământ, la viteze incredibile, ceea ce înseamnă timp relativ redus de călătorie. Dacă în viitorul apropiat vom călători în spațiu, mâine vom putea efectua cursa România – Shanghai în mai puțin de 30 de minute!

În ceea ce privește viitorii marțieni, problema construirii unor habitate a fost de asemenea ridicată – este un proiect în lucru și va necesita fonduri substanțiale. A patra planetă a sistemului solar, ce poartă numele zeului român al războiului, Marte este o planetă telurică, a cărei atmosferă este subțire. A fost aleasă ca o viitoare casă a rasei umane datorită prezenței văilor, vulcanilor, deșerturilor și a calotelor glaciare – teoria conform căreia pe Marte ar există apă a devenit deja o certitudine. Mai mult, sonda Curiosity a demonstrat că apa este potabilă și există râuri sărate la polii planetei, iar sărurile prezente ar fi cloruri și sulfați. Înfățișarea planetei se datorează oxidului de fier de la suprafață, atmosfera este relativ rarefiată și ziua marțiană durează cu o jumătate de ora mai mult decât cea terestră, deci va puteți odihni mai mult, înaintea unei zile de lucru marțiene.

Planeta roșie are anotimpuri asemănătoare celor pe care le știm deja, dar ele sunt de aproximativ două ori mai lungi, iar distanta mai mare fată de soare face că anul să fie aproape de două ori mai lung, de asemenea. În ceea ce privește temperaturile, variază între -140 de grade Celsius și un confortabil 20 grade Celsius. Ar fi prudent să rămâneți în case, pe timpul “iernii”. De asemenea, avertizăm pământenii de azi, marțienii de mâine, că Marte are cele mai puternice furtuni de nisip din sistemul solar cunoscut, furtuni ce pot acoperi întreagă suprafață a planetei! În final, dacă vreți să vă  setați ceasurile de pe acum, o zi pe marte – sau SOL – are 24 de ore, 39 de minute și 25 de secunde – nu știm deocamdată care este programul de muncă, dar sperăm că angajatorii din viitor să fie flexibili!

Cele mai citite

Armata israeliană: victimele atacului de la consulatul iranian din Damasc erau teroriști angajați împotriva Israelului

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a afirmat luni că victimele atacului care a vizat consulatul iranian la Damasc pe 1 aprilie erau "terorişti"...

Horia Constantinescu a demisionat din fruntea ANPC și va candida din partea PSD la Primăria Constanța

Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC. Constantinescu a anunțat, luni, că a semnat cererea de demisie din funcţia de preşedinte al Autorităţii...

Lucian Bode a văzut șacalii. Cine-i prinde?

Învățat despre utilitatea glonțului magic, Lucian Bode a lansat cel mai consistent mesaj de campanie electorală: “În vremuri grele, apar șacalii, care așteaptă un...
Ultima oră
Pe aceeași temă