18.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialFOTO Care sunt cele mai "locuibile" lumi extraterestre

FOTO Care sunt cele mai “locuibile” lumi extraterestre

Gliese 581g, HD 69830 d şi 55 Cnc c. Nu, nu a luat-o razna tastatura! Toate cele înşirate anterior au o identitate precisă. Chiar astronomică! Sunt trei dintre plantele incluse de un grup de cercetători americani pe lista locurilor din Univers unde viaţa este posibilă, informează BBC.

Pentru ca lucrurile să fie şi mai exacte, oamenii de ştiinţă au împărţit aceste planete în două categorii – cât de similare sunt cu Pământul (ESI) şi cât de locuibile sunt (PHI) – şi le-au dat note.

“Ne-am pus două întrebări. Prima: putem găsi condiţiile de pe Pământ pe alte planete? A doua: oricare ar fi condiţiile diverselor planete, pot ele găzdui viaţa, sub orice formă?”, a declarat pentru BBC co-autorul studiului, doctorul Dirk Schulze-Makuch de la Universitatea de Stat din Washington.

Steaua roşie de la 20 de ani lumină

În clasamentul ESI, cea mai asemănătoare cu Terra este o planetă din afara sistemului nostru solar, Gliese 581g. Nota sa: 0,89, în condiţiile în care Pământul este cotat cu 1,00. Sistemul solar al acestei planete – a cărei existenţă este pusă la îndoială de unii astronomi! – ar fi compus din patru sau cinci planete similare care orbitează în jurul unei stele roşii. S-ar afla la 20 de ani lumină de Pâmânt.

În topul ESI se găseşte HD 69830 d, o planetă de mărimea lui Neptun situată în constaleţia Puppis – nota 0,60. Pe “HD” temperatura nu ar fi nici prea ridicată, nici prea scăzută, deci favorabilă vieţii.

Mai aproape de “casă”, Marte şi Mercur au şi ele caracteristici care ar putea favoriza viaţa.

Să vedem clorofila!

În topul PHI, cea mai locuibilă planetă este luna lui Saturn, Titan – nota 0,64. Marte primeşte 0,59, iar luna lui Jupiter, Europa – 0,47. Planetele străine cele mai locuibile sunt, din nou, Gliese 581 g – 0.49 şi Gliese 581 d – 0.43.

Cursa pentru identificarea unor posibile noi case pentru pământeni a prins viteză în 2009, atunci când NASA a lansat telescopul spaţial Kepler. Oamenii de ştiinţă cred că, în viitor, telescoapele de acest tip vor putea desluşi inclusiv dacă pe planetele foarte îndepărtate există substanţe precum clorofila, vitală pentru plante.

Claudiu Berbece
Claudiu Berbecehttp://claudiu-berbece
Claudiu Berbece, reporter Rl online
Cele mai citite

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Firea trebuie să se retragă din cursa pentru europarlamentare dacă va candida la Primărie, susține AUR

Partidul AUR consideră că Gabriela Firea trebuie să renunțe la candidatura pentru un post de europarlamentar dacă dorește să candideze la Primăria Capitalei. Acest punct...
Ultima oră
Pe aceeași temă