7.4 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialFOTO. Trăim în ANTROPOCEN, epoca de distrugere a Pământului

FOTO. Trăim în ANTROPOCEN, epoca de distrugere a Pământului

Impactul umanităţii asupra Pământului este atât de profund în prezent, încât trebuie declarată o nouă epocă geologică – Antropocen, susţine un grup oficial de experţi care au prezentat, luni, această recomandare la Congresul Internaţional de Geologie din Cape Town, relatează publicaţia The Guardian.

Începutul acestei noi epoci ar trebui să fie anul 1950, spun experţii şi ar putea fi definit de elementele radioactive dispersate de-a lungul planetei de testările de bombe nucleare, deşi acum sunt luate în considerare o mulţime de alte semnale, inclusiv poluarea, smogul de la centralele electrice, betonul şi chiar oasele rămase de la consumul global de păsări.

Actuala epocă, Holocenul, reprezintă 12.000 de ani de climat stabil, care a început de la epoca de gheaţă şi a durat pe tot parcursul dezvoltării civilizaţiei umane. Dar continua accelerare a emisiilor de dioxid de carnon şi creşterea nivelului mărilor, dispariţia tot mai multor specii de vieţuitoare şi transformarea terenurilor prin despădurire şi dezvoltare imobiliară marchează sfârşitul actualei epoci geologice, susţin experţii. Pământul este atât de profund schimbat, încât Holocenul trebuie să-i facă loc Antropocenului.

„Importanţa Antropocenului constă în faptul că pune sistemul Pământului pe o nouă traiectorie, din care facem parte şi noi desigur.”, spune prof. Jan Zalasiewicz, geolog la Universitatea din Leicester şi preşedinte al Grupului de Lucru asupra Antropocenului, care şi-a început activitatea în 2009.

„Dacă se va accepta recomandarea noastră, se va considera că Antropocenul a început cu puţin timp înainte să mă nasc”, continuă profesorul. „Am trăit aproape întreaga viaţă în ceva numit Antropocen şi abia acum realizăm gradul uriaş şi permanent al schimbărilor.”

Prof. Chris Rapley, climatolog la Universitatea din Londra şi fost director al Muzeului de Ştiinţe din capitala Marii Britanii, afirmă că Antropocenul marchează o nouă perioadă în care activitatea umană domină maşinăria planetară.

„Cum planeta este sistemul care ne susţine viaţa – noi suntem, de fapt, echipajul unei uriaşe nave spaţiale -, a inteveni în funcţionarea ei la un nivel atât de profund şi la o scară atât de largă este deosebit de semnificativ. Dacă eu m-aş afla pe o mică navetă spaţială, nici nu mi-ar trece prin cap să intervin în funcţionarea sistemului care-mi asigură aer, apă, hrană şi un climat controlat. Dar începerea Antropocenului ne spune că ne jucăm cu focul, un comportament nechibzuit pe care probabil îl vom regreta dacă nu reuşim să stăpânim lucrurile”, avertizează prof.Rapley, care nu face parte din Grupul de Lucru asupra Antropocenului.

La rândul său, Martin Rees, astronaut regal şi fost preşedinte al Societăţii Regale, afirmă că sosirea Antropocenului a constituit un moment important. „Cele mai negre prognoze pentru următorul mileniu prevăd că o serie de catastrofe biologice, cibernetice sau de mediu ar putea pune capăt potenţialului imens al umanităţii, lăsând în urmă o biosferă epuizată.”

Şi totuşi mai există puţin optimism, crede Lord Rees: „Societatea umană ar putea totuşi ocoli aceste ameninţări, ar putea ajunge la un viitor sustenabil şi inaugura o altă eră după cea a evoluţiei umanităţii, chiar mai minunată decât cea care ne-a ajuntat să ajungem aici. Zorii Antropocenului ar marca atunci o transformare radicală de la o lume naturală la una în care oamenii trec la entităţile electronice (iar poteţialul este nelimitat), care trancend limitele noastre şi s-ar putea eventual răspândi dincolo de Pământ.”

Dovezile impactului umanităţii asupra Pământului sunt copleşitoare, dar schimbările sunt relativ recente în termeni geologici, pentru că o eră geologică are de obicei zeci de milioane de ani. Tocmai pentru că există critici care susţin că Antropocenul este prea scurt ca eră geologică, Jan Zalasiewicz a explicat că multe dintre schimbările petrecute în această perioadă sunt ireversibile.

Pentru a defini o nouă eră geologică, trebuie găsit un semnal care s-a petrecut la nivel global şi care rămâne încorporat în viitoarele înregistări geologice. Pentru Antropocen, cel mai bun candidat pentru a fi considerat scânteia de lansare îl constituie elementele radioactive eliberate de testele bombelor nucleare, care au fost transmise în stratosferă înainte de a coborî pe Pământ. Alţi specialişti consideră că un astfel de semnal poate fi şi smogul, carbonul nears eliberat în atmosferă de centralele electrice sau poluarea cu plastic, aluminiu sau particule de beton, ca şi nivelul ridicat de nitrogen şi fosfaţi din sol, derivaţi din fertilizatorii artificiali.

Deşi am asistat la extincţia unor specii de vieţuitoare, altele s-au răspândit la scară largă cu ajutorul oamenilor. Găina domestică este un pretendent serios la titlul de fosilă care defineşte Antropocenul pentru geologii viitorului. „De la mijlocul secolului 20, a devenit cea mai cunoscută pasăre de pe Pământ. S-a fosilizat deja pe mii de terenuri şi la colţurile de stradă din toată lumea”, spune Zalasiewicz. “În plus, este o pasăre mai mare şi cu un schelet diferit faţă de predecesorii săi.”

Cei 35 de cercetători, membri ai Grupului de Lucru asupra Antropocenului, vor petrece următorii doi sau trei ani determinând semnalele cele mai puternice şi mai ascuţite. Tot ei trebuie să decidă şi locul în care a început această eră.

Deşi Antropocenul nu a fost încă declarat oficial, Jan Zalasiewicz crede că geologii vor face asta în curând pentru că există deja foarte multe dovezi în acest sens, iar marea accelerare este cel mai puternic, detectabil şi incontestabil semnal.

Dovezi ale Antropocenului:

  • Rata extincţiei animalelor şi plantelor a depăşit cu mult media pe termen lung. 75% dintre specii vor fi pe cale de dispariţie în următoarele câteva secole, dacă trendul actual continuă.
  • Nivelul de dioxid de carbon eliberat în atmosferă a ajuns la cea mai mare rată de creştere, iar arderea combustibililor fosili aproape s-a dublat de la revoluţia industrială.
  • Am pus atât de mult plastic în ape şi oceane, încât particulele de microplastic sunt acum omniprezente şi vor lăsa înregistrări fosile pe care le vor descoperi generaţiile viitoare.
  •  În ultimul secol s-a dublat cantitatea de nitrogen şi fosfaţi din sol, din cauza folosirii de fertilizatori. Acesta va fi probabil cel mai mare impact asupra ciclului nitrogenului din ultimii 2,5 miliarde de ani.
  • În sedimente şi în gheaţa glaciară s-a depus un strat permanent de particule din aer, cum e carbonul negru de la arderea de combustibil fosil.

 

 

 

Cele mai citite

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...

Pentagonul va aloca 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD

Forţele Aeriene ale SUA alocă aproape 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD (Next Generation Air Dominance), înlocuitorul pentru...

Ploiești #LetsPLAY – Capitala Tineretului din România 2024: Conferința „ 26 Martie – 143 de ani de la proclamarea Regatului României. „75 ani de...

COMUNICAT DE PRESĂConferințele „ Tinerii și Monarhia” Fundația Județeană pentru Tineret Prahova, Asociația Eurospirit, Primăria Municipiului Ploiești și Casa de Cultură „I.L. Caragiale” a Municipiului...
Ultima oră
Pe aceeași temă