10.4 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialEuropa a lansat un SATELIT care va detecta undele GRAVITAȚIONALE, descrise de...

Europa a lansat un SATELIT care va detecta undele GRAVITAȚIONALE, descrise de EINSTEIN

Un satelit european creat pentru a detecta undele gravitaţionale, a căror existenţă a fost teoretizată de Albert Einstein, a fost lansat cu succes din Guyana franceză, informează site-ul 20minutes.fr citat de Mediafax.

Satelitul lansat joi este denumit Lisa Pathfinder.

Descrise de Einstein, undele gravitaţionale nu au fost niciodată atât de aproape de a fi detectate de om. Satelitul european, conceput pentru a deschide calea spre detectarea acestor deformări ale vectorului spaţiu-timp, cauzate de forţa de gravitaţie, a ajuns pe prima sa orbită prestabilită, după ce a fost lansat cu ajutorul unei rachete Vega, a anunţat compania Arianespace.

Aceasta a fost cea de-a şasea lansare pentru acest lansator european uşor, care a zburat în spaţiu pentru prima dată în februarie 2012. Toate cele şase misiuni efectuate cu lansatorul Vega au fost reuşite.

Vega a decolat joi, la ora 07.04 (ora României, n.r.), din Kourou, aşa cum era prevăzut. Programată iniţial pentru miercuri, lansarea a fost amânată din cauza unei probleme tehnice temporare la nivelul superior al rachetei.

La finalul celor şase manevre de ridicare a orbitei, ce vor fi efectuate pe parcursul următoarelor două săptămâni, Lisa Pathfinder va călători apoi în spaţiu timp de şase săptămâni pentru a atinge orbita sa operaţională, situată la aproximativ 1,5 milioane de kilometri de Terra, în direcţia Soarelui.

Lisa Pathfinder reprezintă o misiune a Agenţiei Spaţiale Europene (ESA), concepută pentru a pregăti calea spre un viitor observator spaţial care va avea misiunea de a detecta faimoasele unde gravitaţionale, descrise într-o teorie formulată de Albert Einstein.

În urmă cu un secol, celebrul fizician a demonstrat în calculele sale că, sub efectul forţei gravitaţionale, materia aflată în mişcare curbează vectorul spaţiu-timp. Ea declanşează unde care se deplasează prin spaţiu la fel ca valurile de mică intensitate provocate la suprafaţa apei de căderea unei pietre.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Parlamentul UE aprobă interzicerea produselor fabricate prin muncă forțată

Parlamentul European a aprobat normele care interzic în UE vânzarea, importul și exportul de bunuri fabricate prin muncă forțată, scrie Reuters. Măsura a fost impusă...
00:01:00

China emite cea mai severă avertizare pentru ploi torențiale după inundații devastatoare

Peste 100.000 de persoane au fost evacuate în sudul Chinei din cauza ploilor abundente și a inundațiilor mortale, guvernul emițând marți cea mai înaltă...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești a luat titlul de vicecampioană mondială la Campionatul Mondial de Robotică de...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești s-a încununat de succes, prin obținerea titlului de vicecampioni mondiali din cadrul...
Ultima oră
Pe aceeași temă