21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialAlegerea domeniului de Internet, o decizie dificila

Alegerea domeniului de Internet, o decizie dificila

Alegerea unui domeniu de Internet este o decizie dificila. Pe langa aprecierile subiective legate de impactul unui nume sau al altuia, trebuie retinut ca numele domeniului poate influenta sensibil modul in care site-ul este primit de cei carora li se adreseaza.

“Puteti opta pentru clasicele servicii de gazduire gratuita, care va ofera cel mai adesea un subdomeniu de forma nume.domeniul-providerului.ro sau nume.domeniul-providerului.com, sau puteti investi de la inceput in cumpararea unui domeniu “adevarat”. Daca decideti ca proiectul respectiv merita un domeniu adevarat, puteti alege intre domenii cu terminatia .ro (Romania) sau cele cu sufixul .com (sau .net, .org etc.), lucru care semnaleaza formal ca va adresati unei audiente mai largi”, a explicat Cristian Ditoiu, consultant IT. Ca urmare, pentru un site destinat unei audiente internationale este recomandabila cumpararea unui domeniu cu terminatia .com sau .net pentru a nu induce viitorilor vizitatori ideea ca este vorba de un site care ofera doar servicii locale.
Domeniile .ro pot fi cumparate pentru o taxa de 61 dolari pe viata (cu TVA inclus) de la RNC (Reteaua Nationala de Calculatoare), pe cand cele de tipul numedomeniu.com presupun plata unei taxe anuale de circa 12 dolari americani. “Romania este una dintre putinele tari care taxeaza deocamdata cumpararea domeniului o singura data, el fiind achizitionat practic pe viata”, a mai explicat Cristian Ditoiu.
“Exista si alternative la plata de 61 dolari catre RNC, oferite de unele firme care se ocupa de gazduirea serverelor pe care va sta viitorul site. Acestea ofera domeniul gratuit, cu conditia cumpararii serviciului de gazduire (hosting) pe o perioada mai lunga de timp (de obicei cel putin un an). Astfel, in unele cazuri se pot rezolva doua probleme simultan – gazduirea site-ului si obtinerea domeniului – contra unei sume ce nu depaseste prea des 100 de dolari pe an pentru un site de dimensiuni medii. Este insa recomandabil ca in cazul acestei optiuni sa se verifice cine va fi detinatorul legal al domeniului, existand riscul ca firma respectiva sa ramana proprietara domeniului, iar cel care-l foloseste sa nu poata renunta la serviciile sale, decat daca renunta la domeniu sau daca plateste integral taxa de inregistrare”, a mai spus Cristian Ditoiu.
Un alt element important este denumirea efectiva a site-ului, atat pentru fixarea cu usurinta in mintea vizitatorilor, cat si pentru a fi mai usor de reperat cu ajutorul motoarelor de cautare. Pentru ca la vanzarea (rezervarea) domeniilor de Internet functioneaza principiul primul venit – primul servit, va fi greu de gasit un domeniu cu nume “bun” liber, cele mai multe denumiri generice sau cu posibil impact comercial fiind deja rezervate. Pentru a afla cine este proprietarul legal al unui domeniu poate fi accesat serviciul WHOIS, disponibil pe pagina de web a RNC.

Sfat: Dupa cumpararea unui domeniu se pot face un numar nelimitat de subdomenii (de exemplu bucuresti.numedomeniu.ro, timisoara.numedomeniu.ro) si un numar nelimitat de adrese de e-mail de forma numeutilizator@numedomeniu.ro. Acest lucru nu presupune nici o taxa suplimentara la RNC, ci doar taxele de gazduire la firma care asigura hosting.

Daniel Popa
Daniel Popahttp://daniel-popa
Daniel Popa, sef departament Corespondenti
Cele mai citite

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă