13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăTechRomânia are nevoie de peste 10.000 de roboţi pentru a rămâne competitivă...

România are nevoie de peste 10.000 de roboţi pentru a rămâne competitivă în regiune

Angajările au crescut cu 1% în Germania datorită procesului de automatizare, iar tendinţa va continua până în 2021 cu o creştere de aproape 2%, relevă studiul ZEW, citat de Federaţia Internaţională pentru Robotică.

Potrivit acestuia, productivitatea muncitorilor a crescut cu circa 15% după introducerea noilor soluţii robotice.

Studiul ZEW arată şi că automatizarea şi digitalizarea companiilor nu provoacă reduceri de personal, ci lipsa de competitivitate a acestora, care le sileşte să reducă costurile pe seama angajaţilor.

”În plus, cererea de specialişti pentru operarea roboţilor aduce cu sine creşterea salariilor operatorilor”, se arată în studiu.

Evoluţiile din Europa de Est copiază modelul ţărilor dezvoltate, ţările din regiune au rate ale şomajului foarte mici, iar producţia industrială creşte de la an la an.

La numărul de roboţi instalaţi raportat la 10.000 de angajaţi, Slovacia şi Slovenia stau mai bine decât media globală, de 74 de roboţi la 10.000 de angajaţi, cu peste 130 de unităţi, potrivit studiului. În plus, Cehia are o densitate de 100 de roboti la 10.000 de lucrători, în timp ce Ungaria are 60, iar Polonia 30 de unităţi la 10.000 de lucrători.

”România are încă o densitate scăzută, de 15 de roboţi la 10.000 de angajaţi şi are nevoie în următorii ani de peste 10.000 de roboţi pentru a rămâne competitivă în regiune”, potrivit estimărilor Universal Robots.

Cererea puternică de roboţi colaborativi, denumiţi ”coboţi”, a adus venituri record companiei Universal Robots în 2017, de peste 170 de milioane de dolari. Compania a deschis două centre de reparaţii – primele din afara graniţelor Danemarcei, în Statele Unite ale Americii şi China.

”Clienţii noştri vor în primul rând să suplimenteze lipsa de personal cu ajutorul roboţilor colaborativi, care lucrează alături de lucrătorii existenţi”, declară Horia Stănese, sales development manager, Universal Robots.

Universal Robots este parte a Teradyne Inc., având sediul central în Odense, Danemarca. În 2017, Universal Robots a înregistrat venituri de 170 de milioane de dolari.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă