Raportul privind tehnologia 5G în România va fi trimis la Comisia Europeană

Raportul privind implementarea tehnologiei 5G în România va fi trimis, fie marți, fie în zilele imediat următoare, către autoritățile de la Bruxelles.

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 30.06.2020 - 19:13

Grupul de lucru guvernamental constituit pentru implementarea tehnologiei 5G în România va finaliza un raport pe care îl va trimite, marți, către Comisia Europeană.

Această informație a fost oferită, marţi, în cadrul unei videoconferinţe, de Radu Nicolescu, consilier de stat pe domeniul IT în cancelaria premierului Ludovic Orban.

"Pregătim un draft de raport pentru implementarea 5G pe care îl vom trimite la Comisia Europeană. Îl putem trimite astăzi, sperăm să-l terminăm", a anunțat, marți, consilierul de stat Radu Nicolescu.

Acesta a mai precizat că, în ceea ce priveşte tehnologia 5G, acum o lună s-a constituit un grup de lucru, din care fac parte un reprezentant al Cancelariei premierului (Radu Nicolescu), un reprezentant al Guvernului, un reprezentant de la Ministerul Transporturilor, Infrastucturii şi Comunicaţiilor, unul din partea CERT-RO și unul din partea ADR (Autoritatea pentru Digitalizarea României).

Disputa privind rețelele 5G are o componentă economică dar și una politică, în contextul în care una dintre țările cele mai avansate în acest domeniu este China - principalul rival economic al Statelor Unite. Acesta este contextul în care ambasadorul Statelor Unite în România, Adrian Zuckerman, declara, în luna februarie, că firmele americane, europene și sud-coreene sunt cele care conduc procesul de dezvoltare a comunicațiilor 5G pe piețele din întreaga lume, iar “contrar marketingului și a percepţiei publice generale distorsionate, 5G nu este sinonim cu companiile chineze”.

Comentarii