Radare în mașini civile

Curtea Constituțională a României (CCR) a decis că radarele instalate în mașini fără însemnele Poliției pot fi utilizate, legal, în România, la fel ca și cele aflate în mașini inscripționate.

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 14.07.2019 - 17:36

Plenul CCR a respins acea propunere legislativă de modificare a Codului Rutier, prin care angajații Ministerului de Interne ar fi devenit obligați să instaleze dispozitivele de măsurare a vitezei doar în autovehicule care să poarte însemnele Poliției și care să fie așezate în locuri vizibile.

Drept urmare, mijloacele tehnice omologate de măsurare a vitezei pot fi instalate în autovehicule cu sau fără sigla Poliției, iar dacă aceste mijloace sunt tip pistol radar, ele pot fi ținute în mână de un polițist în uniformă sau în civil.

Prin decizia adoptată miercuri, 10 iulie, judecătorii CCR au admis, parţial, o sesizare de neconsituţionalitate formulată de preşedintele Klaus Iohannis. CCR respinge, astfel, varianta adoptată de Parlament.

 

Ce aprobase Parlamentul

„Dispozitivele destinate măsurării vitezei se instalează exclusiv pe autovehicule care prezintă înscrisurile şi însemnele distinctive ale poliţiei rutiere. Dispozitivele mobile, de tip pistol, destinate măsurării vitezei se utilizează la o distanţă maximă de 10 metri de autovehiculele care prezintă înscrisurile şi însemnele distinctive ale poliţiei rutiere. Se interzice utilizarea dispozitivelor de măsurare a vitezei din autovehicule care nu prezintă înscrisurile şi însemnele distinctive, de către poliţişti care nu poartă uniforme, cu înscrisuri şi însemne distinctive şi care nu sunt amplasate în locuri vizibile”.

Această modificare a OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice fusese aprobată de Camera Deputatilor la data de 14 mai 2019.

 

Comentarii