Foto: Arhivă

Peste 23 de milioane de euro pentru studii despre energia nucleară și pe bază de hidrogen

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice și Izotopice din Râmnicu Vâlcea beneficiază de peste 23 de milioane de euro pentru studii despre energia nucleară și pe bază de hidrogen.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 19.11.2020 - 16:37

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice și Izotopice din Râmnicu Vâlcea beneficiază de peste 23 de milioane de euro pentru studii despre energia nucleară și pe bază de hidrogen, a anunțat, joi, președintele Klaus Iohannis.

Șeful statului a făcut această declarație cu prilejul unei vizite la Institutul din Râmnicu Vâlcea, care anul acesta aniversează 50 de ani de la înființare.

"România are un avantaj competitiv imens reprezentat de capitalul uman, a cărui corectă valorificare ne poate conduce către progres, bunăstare și recunoaștere internațională. Avem cercetători cu performanțe impresionante, avem tineri remarcabili, dedicați și creativi. Dar, dincolo de acest potențial intelectual remarcabil, avem nevoie de inteligență instituțională, inclusiv pentru a valorifica și folosi corespunzător oportunitățile europene în materie de finanțare.

Finanțarea prin fonduri structurale reprezintă o soluție pentru sistemul medical românesc, care ar contribui atât la menținerea tinerilor medici și cercetători în țară, cât și la reîntoarcerea celor plecați sau la implicarea diasporei în proiectele din România.

M-am bucurat să văd la Institutul de la Râmnicu Vâlcea un astfel de management, care îmbină cercetarea cu transferul tehnologic, cei de aici înțelegând să fie deschizători de drumuri pentru domenii de viitor în România. Cele două proiecte ale Institutului, în valoare de peste 23 de milioane de euro, alocate prin Programul Operațional Competitivitate, vor crește capabilitatea de cercetare-dezvoltare-inovare a Institutului în ceea ce privește energia pe bază de hidrogen și domeniul nuclear", a declarat președintele Iohannis.

Comentarii