30.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăTechParametri tehnici la motoarele electrice trifazate - ce urmărești în alegerea modelului...

Parametri tehnici la motoarele electrice trifazate – ce urmărești în alegerea modelului potrivit?

Alegerea unui motor electric, indiferent de domeniul utilizării acestuia, trebuie realizată responsabil, pentru ca randamentul obținut să fie unul favorabil, iar întrebuințarea de durată. Datele tehnice de urmărit în acest sens sunt complexe și diferă de la o aplicație la alta. Din acest motiv, recomandările specialiștilor pot face diferența vizavi de o alegere optimă.

În întâmpinarea celor interesați de achiziția unui motor electric trifazat ies specialiștii Bmes, care propun o gamă complexă de motoare electrice în cadrul magazinului online www.bmes.ro. Mai departe aceștia oferă un scurt ghid ce cuprinde aspecte de urmărit vizavi de o asemenea achiziție.

Caracteristici și aspecte ce vizează motoarele electrice trifazate

Pentru o întrebuințare optimă a acestor elemente, fiecare trebuie să fie în temă, măcar sumar, legat de datele nominale ale motorului, pozițiile de montaj, conexiunile electrice adecvate, procesul ce implică pornirea, necesitatea de a monta protecții electrice, dar care face diferența în utilizare și cunoașterea forțelor radiale maxime admise.

Întrucât fiecare aplicație impune anumite particularități, motorul electric trifazat trebuie ales în raport cu acestea. Consecințele în caz contrar pot consta fie în funcționarea deficitară a sistemului, fie în uzarea și defectarea prematură a acestuia.

În identificarea motorului potrivit, cumpărătorul va urmări datele nominale înscrise pe plăcuța indicatoare a motorului. Iată mai departe care sunt aspectele de interes pentru acesta.

Puterea nominală (Pn) – aceasta se măsoară în kW sau W și se referă la puterea activă la arbore a motorului, atunci când se realizează alimentarea la tensiune nominală. Scopul este de a nu depăși temperatura pe care o suportă clasa de izolație, pentru ca beneficiarul să aibă parte de o funcționare optimă. Desigur, în acest sens cumpărătorul se va raporta la condițiile specifice mediului în care se va utiliza motorul. Motorul nu va avea o putere monimală care va realiza o temperatură mai scăzută decât cea adecvată în funcție de clasa izolației ce îi este specifică.

Tensiunea nominală (Un) – reprezintă valoarea de linie și va avea în vedere conexiunea realizată în ceea ce privește înfășurarea statorică a motorului. Se măsoară în V sau kV. Aflăm de la specialiștii Bmes.ro că este recunoscută pe plăcuța indicatoare după cele 2 tensiuni standardizate de alimentare – poate fi astfel vorba despre cea de 230/400 V sau despre 400/690 V.

Curentul nominal (In) – este o altă caracteristică la care cumpărătorul trebuie să se raporteze, acesta măsurându-se în A. Este vorba despre curentul ce se absoarbe în motor când tensiunea la care se alimentează este nominală, astfel debitând și la arbore.

Turația nominală (nn) – trebuie cunoscută cea necesară aplicației, astfel ca motorul să funcționeze la capacitatea impusă, respectiv ca turația imediată a acestuia să fie cea potrivită și inferioară celei de sincronism. Este stabilită când motoarele electrice realizează alimentarea la o tensiune nominală, iar absorbția de curent nominal se face de la rețea.

De asemenea date importante sunt factorul de putere nominal, frecvența nominală, clasa de izolație a motorului, serviciul de funcționare și tipul acestuia, disponibilitatea protecției la apă și praf. Și alte particularități pot impune aplicațiile, fiecare în funcție de mediul în care activează, dar și de rolul lor.

Specialiștii Bmes stau la dispoziția celor interesați cu servicii de consultanță, astfel ca alegerea să fie cea potrivită, iar randamentul obținut unul satisfăcător.

Cele mai citite

Cum să îți păstrezi sănătatea ochilor printr-un consult optometric regulat

Sănătatea ochilor este esențială pentru o viață de calitate. În acest sens, un consult optometric regulat poate juca un rol crucial. Află de ce...

Rotiri gratuite la cazino. Chiar sunt gratuite? Cum le activezi și ce câștiguri poți obține

Rotirile gratuite fac parte din campaniile promoționale pe care operatorii de cazino online din țara noastră le desfășoară constant. Ele oferă utilizatorilor posibilitatea să...

TOP 5 abilităţi esenţiale care te vor propulsa în carieră

Indiferent de traseul pe care-l alegi în carieră, vei avea nevoie de mai mult decât cunoştinţe specifice pentru a avansa. Soft skills sau abilităţile...
Ultima oră
Pe aceeași temă