O tonă şi jumătate de deşeuri marine, colectate de peste 600 de scafandri

633 de scafandri din toată lumea au curățat apele unei plaje din Florida şi în decurs de doar două ore au colectat aproape 1.500 de kilograme de deșeuri marine. Acțiunea lor a intrat în Guinness Book.

Share

Elena Marinescu 0 comentarii

Actualizat: 18.06.2019 - 20:02

Operaţiunea de curăţare a fost organizată de magazinul pentru scafandri Dixie Divers, alături de grupul de sprijin al conservării marine Project AWARE şi de agenţia de scafandri PADI, printre alte organizaţii. Potrivit green-report.ro, acțiunea de curățare se desfășoară în fiecare an, sub numele de „Save Deerfield Beach Event”, ediția din acest weekend a fost cea de-a 15-a. 

 

Grupul a intrat în Cartea Recordurilor ca „cel mai mare număr de persoane reunite într-un singur loc pentru a realiza simultan o curăţare submarină”, activitatea având loc în apropiere de pontonul de pescuit Deerfield Beach, din Fort Lauderdale, în sudul Floridei, din Statele Unite.

Scafandrii veniți de peste tot din America, dar și din Europa, au colectat în două ore peste 9.000 de bucăți de deşeuri marine. Printre altele, 725 de kilograme de greutăți pentru pescuit și 27 de kilograme de plase, pentru că zona este bogată în vietăți marine și, deci, este una preferată de pescari. Nu se cunoaște încă greutatea exactă a deșeurilor marine, dar grupul Project AWARE estimează cantitatea colectată la aproape 1.500 de kilograme, transmite CNN.

 

„Nu contează ce se întâmplă astăzi, din punctul de vedere al Recordului Mondial”, a spus Michael Empric, judecătorul Guinness, în timpul desfășurării evenimentului. „Ce contează cu adevărat este că toată lumea a ieșit să curețe zona și să îmbunătățească viața comunității”. Autoritățile orașului s-au implicat prin a asigura depozitarea corectă a deșeurilor, în vederea reciclării lor. 

 

„Ce zi minunată pentru conservarea marină și pentru comunitatea de scafandri”, a spus Jack Fishman, directorul Project AWARE Conservation, potrivit scubadivermag.com. „Suntem copleșiți de succesul evenimentului, dar vrem să subliniem că nu este nevoie să participi la un eveniment pentru a face o diferență. Toți avem puterea de a crea schimbări pozitive pentru viața marină în fiecare zi și de fiecare dată când ne scufundăm”. 

 

Vechiul record era deţinut de egipteanul Ahmed Gabr, care reuşise în 2015 să reunească 614 de scafandri pentru a curăţa o zonă a Mării Roşii din Hurghada (Egipt).

 

 

Comentarii