15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăTechNASA retrage din funcţionare telescopul spaţial Kepler

NASA retrage din funcţionare telescopul spaţial Kepler

Kepler orbitează în prezent Soarele, la o distanţă de 154 de milioane de kilometri de Pământ şi va continua să se îndepărteze de planeta noastră după ce inginerii însărcinaţi cu misiunea acestuia vor opri transmiţătoarele radio.

Telescopul a dezvăluit diversitatea de planete din galaxia Calea Lactee, descoperirile indicând că sistemele stelare îndepărtate sunt populate cu miliarde de planete. Kepler a mai contribuit şi la evidenţierea primei luni cunoscute în afara sistemului nostru solar.

Telescopul Kepler a descoperit peste 2.600 din cele aproximativ 3.800 de exoplanete – termenul pentru planetele din afata sistemului nostru solar – care au fost documentate în ultimele două decenii.

Sistemul de poziţionare al telescopului a cedat în 2013, la aproximativ patru ani de la lansarea acestuia, dar oamenii de ştiinţă au găsit o modalitate prin care Kepler să rămână funcţional. Telescopul a rămas acum fără combustibilul necesar să îşi continue activitatea, ceea ce duce la scoaterea sa din funcţiune.

”Deşi este un eveniment trist, nu suntem nemulţumiţi de performanţe acestei maşinării extraordinare. Zborul de nouă ani şi jumătate al telescopului Kepler a depăşit de peste două ori obiectivul iniţial”, a declarat Charlie Sobeck, inginer de sistem al proiectului la centrul de Cercetare Ames al NASA din California.

Kepler a fost succedat de satelitul TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite) al NASA, lansat în luna aprilie. TESS se află într-o misiune de doi ani, care va costa 337 de milioane de dolari.

NASA a lansat telescopul Kepler pe 6 martie 2009, pentru a afla dacă planete asemănătoare Pământului, care ar putea adăposti viaţă, sunt un fapt obişnuit sau rar în alte sisteme stelare. În timpul misiunii sale, Kepler a descoperit 2.881 de planete confirmate şi alte 2.899 de posibile planete, totalul fiind de 5.580. Dintre aceste planete, circa 50 ar putea fi aproximativ de mărimea şi temperatura Pământului.

Cele mai citite

Zeci de angajați ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor fi disponibilizați de luni

Circa 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni,...

Pentagonul va aloca 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD

Forţele Aeriene ale SUA alocă aproape 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD (Next Generation Air Dominance), înlocuitorul pentru...

Rolul ficatului în eliminarea toxinelor din organism

Una dintre principalele funcţii ale ficatului este detoxifierea. Acest organ esenţial al organismului este responsabil pentru metabolizarea şi eliminarea toxinelor, curăţarea sângelui prin filtrarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă