6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăTechMisterul pietrelor de la Stonehenge, descifrat de arheologi

Misterul pietrelor de la Stonehenge, descifrat de arheologi

În cadrul unui studiu realizat de University College London (UCL) și publicat de revista Antiquity,  au fost realizate patru excavaţii la două cariere din Ţara Galilor, de unde se ştie deja că proveneau „pietrele albastre”, care au oferit mari evidenţe că extracţia lor s-a produs în urmă cu 5.000 de ani. Cele 42 de blocuri de piatră sunt mai mici decât celelalte care formează celebrul monument de la Stonehenge şi care au această culoare, deoarece sunt din granit de culoare gri-albăstruie. Geologii ştiau că proveneau din Prescelly Hills în Pembrokeshire (vestul Ţării Galilor), însă acest nou studiu semnalează locaţia exactă a celor două cariere, relevând cum au fost extrase blocurile de piatră gigantice, cu o înălțime de 6 metri și greutatea de până la 500 kg.

Mike Parker Pearson, profesor de arheologie și șeful echipei de cercetători, a declarat că un lucru emoţionant al acestor descoperiri este posibilitatea de a afla marele mister de la Stonehenge: de ce au fost aduse de atât de departe pietrele? “Toate celelalte monumente neolitice din Europa au fost construite cu megaliţi aduşi nu mai departe de 16 kilometri”, a spus el. Multă vreme, ansamblul arhitectonic a fost asociat cu vrăjitorul regelui Arthur, Merlin, cu druizii sau cu zeul soarelui, Apollo. Însă, arheologul Pearson crede că a descoperit adevărata semnificaţie a pietrelor din câmpia Salisbury, învăluită în mister timp de peste 4.500 de ani. Potrivit acestuia, obiectivul este acum de a afla ce era atât de special la colinele Prescelly şi dacă existau şi acolo monumente din piatră la fel de importante, construite din granit albastru şi aduse apoi la Stonehenge. Agerpres amintește că cea mai mare carieră de unde au fost extrase pietrele se află la aproximativ 290 kilometri de Stonehenge, în apropiere de Carn Goedog, pe versantul de nord al colinelor Prescelly.

 

Cel mai cunoscut monument megalitic

Desemnat ca loc de patrimoniu mondial, Stonehenge este unul dintre monumentele megalitice cele mai cunoscute din lume, construit în epoca neolitică în urmă cu aproximativ 4.000-5.000 de ani, în apropiere de Amesbury, în comitatul englez Wiltshire. Originile structurii Stonehenge au fost dezbătute foarte mult timp. În august 2018, un studiu a concluzionat că zece din rămăşiţele îngropate la monumentul preistoric vin din vestul Regatului Unit, unele fiind aduse din sud-vestul Ţării Galilor. Cercetătorii sunt de părere că a reprezentat un avantaj faptul că pietrele erau verticale şi astfel mai uşor de mutat. Într-un documentar difuzat recent de National Geographic Channel, arheologul Parker Pearson susține că Stonehenge a fost construit pentru strămoşi, fiind un monument din piatră menit să găzduiască spiritele celor morţi. Noile săpături au scos la iveală că acest monument era legat prin alei procesionale foarte largi de un alt cerc impozant, construit din lemn, care reprezenta lumea celor vii. Astăzi, există noi dovezi care să ofere o imagine despre ceea ce s-ar fi petrecut aici în acele zile speciale, la solstiţiul de vară şi de iarnă, mii de oameni veneau din toată Britania – posibil chiar şi din alte părţi – pentru două festivaluri importante care marcau ciclul anului şi al vieţii lor. Ei efectuau călătoria de la mijlocul verii pentru a mulţumi strămoşilor că au dat din nou viaţă şi fertilitate solului, iar pe cea din mijlocul iernii pentru a-şi lăsa morţii să se odihnească.   

 

SĂRBĂTOARE

Tradiție și misticism

Stonehenge era un monument dedicat zeilor, iar la o distanță de peste 5 kilometri acesta avea o replică construită din lemn. Teoria oamenilor de atunci era că zeul este nemuritor, la fel ca piatra, iar oamenii sunt muritori precum lemnul. Înainte de răsărit, aceștia se duceau la monumentul de piatră și așteptau prima ivire a soarelui, călătoreau pe lângă un râu aflat în apropierea Stonehenge-ului de lemn, unde, la asfințit, se rugau din nou la zeul lor și noaptea sărbătoreau.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă