Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Foto Arhiva

Misiuni în Sistemul Solar 2018 - ESA: Aeolus

Agenţia Spaţială Europeană (ESA) va lansa la jumătatea acestui an, satelitul Aeolus într-o misiune de minim 36 de luni pe orbita terestră în care urmează să studieze vânturile la nivel global până la altitudinea de 30 de kilometri.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 13.02.2018 - 11:30

Aeolus este prima misiune spaţială care va observa vânturile la nivelul întregii planete. Satelitul va alcătui hărţi 3D ale dinamicii atmosferice. Aceste observaţii realizate în timp real vor permite îmbunătăţirea preciziei predicţiilor meteorologice şi o mai bună înţelegere a proceselor atmosferice relevante pentru variabilitatea climei.

Posibilitatea emiterii unor predicţii meteorologice cât mai precise este foarte importantă pentru domenii precum agricultura, pescuitul, construcţii şi transporturi. În circumstanţe excepţionale, precizia predicţiilor meteorologice poate salva vieţi şi bunuri, precum şi elemente de infrastructură de importanţă mare.

Deşi este evident că ştiinţa predicţiilor meteorologice a progresat foarte mult în ultimul secol, meteorologii au nevoie în continuare de date cât mai sigure despre dinamica atmosferică pentru a îmbunătăţi şi mai mult acurateţea predicţiilor formulate. Conform ESA, misiunea Aeolus va demonstra că meteorologia poate deveni mai exactă.

Aeolus va mări nivelul de exactitate al predicţiilor meteorologice prin măsurarea modului în care pulsurile laser pe care le emite sunt împrăştiate de moleculele de aer, picăturile de apă şi de particulele de praf din atmosferă. Astfel Aeolus va detecta atât altitudinea la care se manifestă un anumit curent atmosferic, precum şi viteza şi direcţia sa de propagare.

"Moleculele din aer şi norii se mişcă purtate de vânt, iar mişcarea lor generează modificarea semnalului primit de satelit", după cum explică Prof John Remedios, directorul Centrului britanic de Observaţii ale Terrei. "Laserul emite un semnal de o anumită frecvenţă şi acest semnal se întoarce la o frecvenţă uşor diferită. Acest lucru se numeşte efectul Doppler şi suntem cu toţii obişnuiţi cu el dacă ne gândim la cum se schimbă tonalitatea sirenei unei ambulanţe după ce trece pe lângă noi, pe stradă", a adăugat el.

Satelitul va fi plasat pe orbită la o altitudine de 320 de kilometri, iar misiunea sa se va desfăşura timp de cel puţin 3 ani.

"Ne mândrim că putem emite prognoze meteorologice cu puţin mai mult de o săptămână înainte, cu un nivel acceptabil al calităţii", a comentat Prof Erland Källén de la European Centre for Medium-Range Weather Forecasts (ECMWF), citat de BBC. "Desigur însă că apar situaţii în care prognozele noastre nu se adeveresc, iar de cele mai multe ori când se întâmplă acest lucru înseamnă că am interpretat greşit situaţia pentru că nu dispunem de suficiente date, în special cu privire la dinamica atmosferică din zona tropicelor", a explicat el.

Aeolus este cea de-a cincea misiune din cadrul programului ESA Living Planet. Denumită după Aeolus, "păstorul vânturilor" în mitologia greacă, această misiune va contribui şi la studierea schimbărilor climatice pe termen mediu şi lung. Satelitul Aeolus va avea la bord un singur instrument ştiinţific - un laser Doppler LIDAR denumit ALADIN (Atmospheric LAser Doppler INstrument) care va studia atmosfera până la altitudinea de 30 de kilometri (troposfera şi stratosfera) pentru a măsura parametrii vânturilor.

Comentarii