12.2 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăTechMarele rechin alb se scufundă şi revine la suprafaţă pentru a economisi...

Marele rechin alb se scufundă şi revine la suprafaţă pentru a economisi energie pentru vânătoare

Aceste “strategii comportamentale” îi ajută pe rechini să-şi maximizeze energia şi le permite să-şi crească şansele de a se întâlni cu focile care înoată rapid, conform studiului publicat în revista The Company of Biologists.

Studiul afirmă că metoda este aceea de “a sta şi a aştepta” prada să se apropie, mai degrabă decât să înoate rapid pe distanţe lungi pentru a vâna.

Rechinii au prezentat o serie de comportamente eficiente din punct de vedere al conservării energiei în fazele scufundării, urmate de urcări la suprafaţă. Comportamentul este mai eficient decât înotul orizontal de suprafaţă, care necesită mai multă energie, conform studiului.

Informaţiile despre rechinii albi adulţi, care măsoară 5 până la 6 metri lungime şi cântăresc peste 2 tone, au fost vagi, deoarece aceştia sunt greu de urmărit.

Studiul a fost realizat prin ataşarea de accelerometre şi camere video pe 10 exemplare de marele rechin alb pentru a se vedea modul în care îşi folosesc energia atunci când vânează foci în largul Insulelor Neptun, în sudul Australiei, pline de turişti dornici să facă scufundări pentru a observa prădători.

Cele mai citite

UE a decis noi sancțiuni împotriva industriei de armament a Iranului

Uniunea Europeană(UE) a decis miercuri să impună noi sancţiuni împotriva Iranului, ce vizează producătorii de drone şi rachete după atacul asupra Israelului, liderii europeni...

9 persoane rănite și pagube raportate în urma cutremurului din Japonia

Cutremurul care a lovit sud-vestul Japoniei s-a soldat cu 9 persoane rănite şi a provocat pagube, au anunţat joi autorităţile. Seismul cu magnitudinea de 6,6...

Belgia și Cehia vor ca UE să dea noi sancțiuni împotriva influenței Rusiei în viitoarele alegeri europene

Belgia şi Cehia cer ca Uniunea Europeană să adopte noi sancţiuni pentru a contracara influenţa Rusiei în viitoarele alegeri europene, după ce mai multe...
Ultima oră
Pe aceeași temă