10 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăTechLună: India a pierdut contactul cu Vikram la aselenizare

Lună: India a pierdut contactul cu Vikram la aselenizare

India doreşte să fie prima ţară care aselenizează la polul sud selenar.

Vikram, modulul de aselenizare al misiunii Chandrayaan-2 urma să efectueze o aselenizare uşoară, controlată, în apropierea polului sud al Lunii, unde oamenii de ştiinţă susţin că ar putea exista apă îngheţată. ISRO a pierdut contactul în timp ce modulul desfăşura manevrele de aselenizare.

“Analizăm datele”, s-a limitat să comenteze preşedintele ISRO, K Sivan.

Modulul de aselenizare construit de India se afla pe orbita Lunii şi a început să coboare spre suprafaţa acesteia vineri, la ora 20:07 GMT. Oamenii de ştiinţă au pierdut contactul în perioada penultimului stadiu al aselenizării.

“Coborârea lui Vikram s-a desfăşurat normal, conform planurilor şi a putut fi urmărită până la altitudinea de 2,1 km. Apoi comunicaţiile cu modulul de aselenizare s-au oprit”, conform unui oficial ISRO.

Modulul a primit numele Vikram în onoarea lui Vikram Sarabhai, considerat părintele programului spaţial indian.

 

India, ambiție de a ajunge pe Lună
 

Această misiune spaţială fără echipaj uman, lansată pe 22 iulie, are ca obiectiv principal tocmai plasarea unui modul de asolizare şi a unui robot mobil în proximitatea polului sudic al Lunii, la o distanţă de 384.000 de kilometri faţă de Terra.

India are ambiţia de a deveni a patra ţară din lume care reuşeşte să plaseze un vehicul spaţial pe suprafaţa Lunii, după Rusia, Statele Unite şi China. O sondă israeliană a ratat tentativa sa de aselenizare în aprilie şi s-a prăbuşit pe suprafaţa Lunii.

Robotul indian, denumit Pragyaan, trebuie să îşi îndeplinească misiunea pe durata unei zile lunare, echivalentul a 14 zile terestre. El urmează să studieze rocile şi caracteristici ale scoarţei selenare.

Programul spaţial indian s-a remarcat în ultimii ani combinând ambiţia şi sobrietatea bugetară, cu costuri operaţionale mult mai mici decât cele ale altor ţări, dar şi prin dezvoltarea sa într-un ritm accelerat.

ISRO intenţionează să trimită până în 2022 un echipaj de trei astronauţi în spaţiu, în cadrul primei misiuni spaţiale cu echipaj uman. Cercetătorii indieni lucrează şi la dezvoltarea unei staţii spaţiale proprii, a cărei lansare este prevăzută în deceniul următor.

Cele mai citite

Ghidul complet pentru utilizarea responsabilă a camerelor spion

În contextul modern al tehnologiei, camerele spion au devenit un instrument util pentru supravegherea discretă și asigurarea securității personale și a proprietății. Este esențial...

Din “Groapă” direct în “Clan”. Marius Manole: “Mă bucur că am ocazia să fac ceea ce îmi place”

Producția de mare succes a PRO TV-ului, serialul "Clanul", se apropie de final. Ultimele episoade aduc situații limită, suspans și personaje noi. Spre exemplu,...

Apple va organiza un eveniment în luna mai a anului 2024. Ce pregătește compania

Apple va organiza un eveniment pe 7 mai, a anunțat marți compania, în contextul în care există informații potrivit cărora luna viitoare va lansa...
Ultima oră
Pe aceeași temă