Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Antenă 5G

Licitația pentru sistemul 5G va avea loc la sfârșitul anului 2019

Introducerea în România a sistemului de comunicații 5G se va realiza pe baza unei licitații care se va desfășura în trimestrul IV al anului 2019.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 14.06.2019 - 09:38

Ministrul Comunicațiilor și Societății Informaționale, Alexandru Petrescu, a declarat, joi, răspunzând la întrebarea ziarului „România liberă“, că organizarea licitației pentru sistemul 5G nu va fi amânată.

În privința costurilor necesare pentru implementarea acestui sistem de comunicații, ministrul Alexandru Petrescu a evitat să facă estimări, precizând doar că acest lucru va depinde de firma care va câștiga licitația.

Ministrul Comunicațiilor a făcut aceste declarații în cadrul conferinței „Digital Assembly 2019“, care se desfășoară, joi și vineri, la București. Alături de ministrul român, la acest eveniment au fost prezenți comisarul european pentru economie digitală şi societate digitală, Mariya Gabriel, precum și comisarul european pentru cooperare internaţională şi dezvoltare, Neven Mimica.

 

Europa rămâne în urmă în domeniul tehnologiei digitale

Pe de altă parte însă, comisarul pentru economie digitală, Mariya Gabriel (Bulgaria), a avertizat că Uniunea Europeană a rămas în urmă din punctul de vedere al noilor tehnologii.

„Dacă nu investim în oameni, în competenţele digitale, nu ne vom îndeplini misiunea şi nu vom avea rezultatele aşteptate. Ştiu că România este un exemplu foarte bun şi vreau să demonstrăm că prin competenţele noastre putem defini zona digitală. Europa nu este în centrul revoluţiei digitale, am rămas în urmă şi acesta e adevărul. Dacă investim în capacităţi strategice, putem să profităm de această şansă, pentru că avem şi punctele noastre forte: universităţi bune, cercetători, producători. Deci, a venit timpul să şi investim pentru a concura pe această piaţă şi pentru a avea o transformare digitală cu succes“, a subliniat Mariya Gabriel.

Ea anunțase, de altfel, încă de acum câteva zile, că viteza transformărilor digitale trebuie să crească, dacă se dorește ca UE „să rămână competitivă la nivel mondial“.

Comisarul european a felicitat, în schimb, România, pentru modul cum a coordonat acest domeniu în perioada exercitării mandatului la Președinția Consiliului UE.

„Când am devenit comisar european, în anul 2017, Comisia Europeană a lansat 30 de propuneri legislative pe Agenda Digitală şi doar șase au fost finalizate în aceşti doi ani. Pe durata Preşedinţiei române am ajuns la finalizarea a 28. Vă felicit pentru modul în are aţi gestionat Preşedinţia rotativă“, a spus Mariya Gabriel. 

Comentarii