Z13, cel mai puternic computer din lume! Află cine l-a construit și cât costă

IBM Z13, potrivit companiei americane, este cel mai puternic computer din lume, cel mai performant server mainframe. Un mostru tehnologic ce acest apelativ are și un preț pe măsură - costă 1 miliard de dolari. Ceea ce este fabulos la acest dispozitiv este dimensiunea. Dacă până acum, un astfel de monstru digital ocupa spațiul unei garsoniere, inginerii de la IBM au reușit să reducă dimensiunile încât să pară unui frigider cu uși duble.

Share

Bogdan Daradan 0 comentarii

Actualizat: 15.01.2015 - 13:18

IBM Z13, potrivit companiei americane, este cel mai puternic computer din lume, cel mai performant server mainframe. Un monstru tehnologic cu acest apelativ are și un preț pe măsură - costă 1 miliard de dolari. Ceea ce este fabulos la acest dispozitiv este dimensiunea. Dacă până acum, un astfel de monstru digital ocupa spațiul unei garsoniere, inginerii de la IBM au reușit să reducă dimensiunile încât să pară unui frigider cu uși duble.

Potrivit ibm.com, serverele mainframe sunt utilizate în anumite industrii unde este nevoie de multă putere de calcul și de securizarea tranzacțiilor, cum ar fi banking, fonduri de hadging, telecom, companii aeriene, burse sau instituții precum ministerele apărării. IBM Z13 poate susține aproape de 3 miliarde de tranzacții pe zi, fiind mai performant decât produsele anterioare.

Pe lângă performanțe, cei de la IBM spun că au introdus aplicații care analizează toate activitățile suspecte, pentru a detecta posibile activități ilegale înainte ca acestea să aibă loc. Ei vor să spună că ar putea detecta tentativele de acces ale hackerilor, și , în plus sistemul e capabil să blocheze activități ilicite de tip RAT sau Hidra, blocând codurile acestora înainte să existe pagube.

Serverele mainframe sunt necesare și din ce in ce mai vitale în prezent, pentru că tot ,mai mulți utilizatori din state precum SUA, Marea Britanie, Japonia sau Emiratele Arabe Unite, încep acum să realizeze tot mai multe tranzacții de pe smartphone și tablete, iar mainframe-ul răspunde mai bine solicitărilor de pe terminale mobile, conform publicației WSJ.

Configurația sistemului IBM Z13 permite utilizarea de pînă la 141 de procesoare cu până la 8 nuclee, iar fiecare nucleu poate susține procese comparabile cu 50 de servere obișnuite, spun specialiștii americani.

Există și o variantă mai light ai modelului Z13 care costă doar 200.000 de dolari. Este recomandată companiilor care folosesc ca mod de stocare serviciile de tip cloud.  

Citește totul despre:

Comentarii